Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója keddi sajtótájékoztatóján kiemelte a vállalkozó szféra elkötelezettségét a kultúra támogatása iránt.

A Príma Primissima díjakat 2003-ban adták át először Demján Sándor kezdeményezésére, 2003 óta az alapítvány fő támogatója az OTP Bank. A kezdetek óta 434 príma és primissima, illetve az ifjúsági és területi kategóriákkal együtt összesen 1700 személy részesült elismerésben, -az idei összegeket is beleszámolva - együttesen mintegy 3,5 milliárd forint értékekben.

A díjosztás folyamata szinte nemzeti üggyé vált, idén az eddigi díjazottak és több, mint száz szakmai szervezet már összesen 700 kiemelkedő művészt, írót, tudóst, sportolót jelölt a díjakra, tíz kategóriában. A húsz príma fejenként 5, a 10 primissima 15 millió forintot kap.

A junior és területi díjazottakra további összesen 150 millió forintot fordítanak. A junior prímák - a társalapítók, az MFB, az MVM, az FHB Bank, a Docler Holding és a KAVOSZ támogatásának köszönhetően - fejenként 2, a 19 megyei príma fejenként 1 milllió forintot kap.

A tíz kategória prímái között idén is ismert nevek szerepelnek. A színházi kategóriában például Andorai Péter, Kútvölgyi Erzsébet, Marton László, az írók között Vámos László, a képzőművészek között Bukta Imre, a sajtóban Baraczka Eszter, Oplatka András és Végh-Alpár Sándor, a sportolók között Földi Imre, a zeneművészetben Vígh Andrea.

A Mercedes és a Vodafone segítségével idén is lesz sms-es közönségszavazás, a szavazók között egy A osztályú Mercedest sorsolnak ki. A kategóriánkénti legjobbakat december 3-án az alapítvány kuratóriuma és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kibővített elnöksége közösen választja ki.