A válaszadók az előző hónaphoz képest második hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva. A bővülés üteme erősebb az előző havinál, a BMI-t alkotó részindexek továbbra is vegyes képet mutatnak.

A foglalkoztatottság index értéke 50,0 pont fölé került májusban, első alkalommal egy hónap szűkülés után.

A termelési mennyiség indexe nőtt áprilisi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradt, amivel harmadik alkalommal a termelt mennyiség növekedését jelzi. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta háromszor volt magasabb az index értéke májusban.

Az új rendelések indexe is nőtt, 50,0 pont fölött maradt az értéke, amivel azt jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig háromszor mért az MLBKT magasabb májusi értéket.

A májusi szállítási átfutási idő hosszabb lett áprilishoz képest, de az ütem némileg enyhült. Az index értéke 2020-ban is majdnem végig erősen 50,0 pont alatt volt. A korábbi májusi értékeket tekintve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe egy havi szűkülés után első alkalommal bővül, erősebb ütemben. Az idei májusi indexérték a legnagyobb májusi 1995 óta - idézi az adatokat az MTI.

A beszerzési mennyiség indexe nőtt áprilisi értékéhez képest, és 50,0 pont fölé került, második alkalommal két hónap szűkülés után. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és az ötödik legmagasabb májusi adat.

A beszerzési áraknál az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizedik hónapja lesznek magasabbak.

A késztermékkészletek szintje májusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, és bővülésre utal, aminek üteme elég dinamikus. A korábbi májusi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a legnagyobb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt áprilishoz képest, és 50,0 pont fölé került. Az exportindexben hasonló folyamat látható, az index értéke emelkedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését harmadik hónapja.