Elmondta, hogy ezen az - évenként megrendezett - eseményen találkoznak azok az állami tisztviselők és civilek, akik hozzájárultak a magyar-német kapcsolatok építéséhez. Az elmúlt három évben a tanácskozást ifjúsági fórum is kíséri - tette hozzá telefonos tájékoztatásában. Kiemelte: a fórum idei fő témája Európa jövője, a jövő májusi európai parlamenti választás volt, emellett a regionális politikát is megvitatták, aminek különös jelentőséget ad, hogy jelenleg Magyarország tölti be a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) elnöki posztját. A regionális politika azért is lényeges téma, mert Németország mindig is fontos partner volt a Közép-Európa-politika alakításában - mutatott rá.

Prőhle Gergely a fórumon tartott előadásában ismertette azokat az elemeket, amelyek összekötik Magyarország és Németország Európa-politikáját, és amelyek - mint mondta - megfelelnek a magyar gazdaságpolitikai törekvéseknek is. A helyettes államtitkár ezek között említette az államháztartás konszolidációját, amellyel kapcsolatban megjegyezte: a magyar költségvetési hiány nemcsak 3, de 2 százalék alatt van, ami "nagyon ritka" az európai uniós tagállamok körében.

Emlékeztetett arra is, hogy Angela Merkel német kancellár korábban azt mondta, a válsággal kapcsolatos problémákat mindenkinek elsősorban a saját országában kell megoldania. Magyarország, bár még nem oldott meg minden gondot, jó úton halad efelé - fogalmazott.

Prőhle Gergely beszámolt arról is, hogy találkozott a német szociáldemokrata párt, az SPD Európa-politikai szóvivőjével, Michael Roth-tal. E tárgyalás jelentőségét az adja, hogy a formálódó német nagykoalícióban az SPD-nek juthat a külügyi tárca - mondta.

A helyettes államtitkár Berlinben ugyancsak egyeztetett Guido Westerwelle búcsúzó külügyminiszterrel. Prőhle Gergely az ügyvivő tárcavezetőnek megköszönte a támogatást, amelyet a magyar soros EU-elnökségnek nyújtott 2011-ben, és jelezte, hogy a jövőben is számítanak Guido Westerwelle támogatására.

Egy új realizmus szellemében kell folytatni a vitát

Magyarország üdvözli, hogy Németország folytatni kívánja a diskurzust az Európai Unió alapvető értékeinek védelméről - mondta Prőhle beszédében, amelyben kiemelte, hogy pontosan meg kell határozni az alapvető uniós értékek közösségen belüli védelmét szolgáló mechanizmus működésének feltételeit. A magyar álláspont szerint az is elengedhetetlenül fontos, hogy az új mechanizmust az uniós szerződések módosítása nélkül alakítsák ki. Erről a mechanizmusról a német konzervatívok és szociáldemokraták szerdán megkötött koalíciós szerződésében is van szó.

Az EU jövőjéről egy "új realizmus" szellemében érdemes folytatni a vitát - emelte ki az államtitkár. Nem euroszkepticizmusra, hanem eurorealizmusra van szükség - mondta.
Emlékeztetett, Angela Merkel német kancellár számos alkalommal szorgalmazta, hogy valamennyi uniós tagállamnak erőfeszítéseket kell tennie a gazdasági-pénzügyi válság legyőzéséért. A magyar kormány "nagyon komolyan vette" ezt a feladatot, de "néha elég sok bírálatot is kapott" a tevékenysége miatt, holott minden lépést "a jogállamiság keretei között" tett meg. Érték bírálatok a változtatások gyors ütemét is, pedig "vékony jégen futni kell, hogy átérjünk a túlsó partra" - mondta az államtitkár.

Eredményes a gazdasági konszolidáció

Kiemelte: a gazdasági konszolidáció eredményes, ami az egész közösség versenyképességét tekintve is fontos - emelte. A gazdaság növekedési pályára állt, az államadósság, az infláció és a munkanélküliség csökken, a GDP-arányos államháztartási hiány pedig 3 százalék alatt van, ami "ritkaság" az EU-ban - mondta Prőhle Gergely.
Említette egyebek között a roma integráció területén végzett munkát és az antiszemitizmus elleni erőfeszítéseket. Ez utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: 2015-ben Magyarország lesz a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnöke.

A német külügyminisztérium épületében rendezett közgyűlést német részről Peter Schoof, a minisztérium uniós tagállamokkal kapcsolatos stratégiáért felelős megbízottja nyitotta meg. Beszédében az uniós alapértékek védelméről szóló diskurzus folytatása mellett kiemelte, hogy a konzervatívok és szociáldemokraták koalíciós szerződésében azt is rögzítették, hogy Németország továbbra is az úgynevezett közösségi módszert alkalmazva kívánja előmozdítani az uniós integráció ügyét.

Abban is megmarad a folyamatosság, hogy Németország vállalja a kisebb méretű tagországok "ügyvédjének" szerepét, és ez Magyarországra is vonatkozik - tette hozzá.
Hangsúlyozta: minél szorosabban össze kell fogni az euróövezetet és a huszonnyolcak közösségét, az euróövezet fejlődésének az uniós integrációba "beleágyazódva" kell tovább haladnia. Ennek szükségességét jól mutatja az a kérdés, hogy miként lehet megvalósítani az euróövezeti bankuniót Észtországban, hiszen a balti állam az övezethez tartozik, de az észt bankok anyavállalatai a skandináv országokból, vagyis az eurózónán kívülről érkeznek.