A kormány és az orvosok konfliktusáról a megkérdezettek 95 százaléka hallott, 60 százalékuk pedig egyetért az orvosok tiltakozásával – derül ki a Publicus Intézet kutatásából, amit a Népszavának készítettek. 

A reprezentatív felmérés 1012 fő megkérdezésével valósult meg, a magyarországi felnőtt lakosságot kérdezték meg, életkor, nem és iskolázottság szerint.

A válaszadók többsége 62 százaléka úgy ítélte meg, hogy az orvosok akciója a betegbiztonság javításáért zajlik. Csupán 18 százalék tartotta úgy, hogy az felelőtlen és éppen ellentétes következménnyel jár.

Ez azért fontos, mert az orvosok tiltakozásáról a kormány azt állította, hogy az veszélyezteti a betegellátást. Az ellenzéki szimpatizánsok 88 százaléka tartja azt, hogy az orvosok a betegbiztonság javításáért küzdenek.

A Fidesz támogatóinak:

  • 43 százaléka látja úgy, hogy az orvosok a betegbiztonság javításért küzdenek;
  • 33 százalék tartja felelőtlennek a tiltakozást;
  • 24 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni.

A kutatásban rákérdeztek arra is, hogy a kormányzat és az orvostársadalom vitájában ki az, aki valóban a betegek érdekeit képviseli?

A többség (53 százalék) inkább az orvosok mellé állt, 10 százalék adott igazat a kormánynak, 23 százalék pedig kifejezetten megengedő e kérdésben: a kabinetet és a doktorokat is a betegérdek valódi képviselőiként fogadta el.

A kormánypárti táborban a legtöbben (45 százalék) úgy látta, mindkét fél jót akar, 17 százalék az orvosokat, 21 százalék pedig a kabinetet tartja inkább „betegbarátnak”.

Az ellenzékiek 92 százaléka az orvosok pártján áll. A bizonytalanoknál sem nagyon működik a kormánypropaganda: ott 60 százalék az orvosokat, 4 százalék a kormányt, 14 százalék mindkettőt, míg 16 százalék egyiket sem tartja betegpártinak.