A Publicus május 18 és 21. között 1011 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvélemény-kutatásában az emberek véleményét kérdezte a kormány által létrehozott közalapítványokról. A felmérésből kiderült, hogy tízből hatan hallottak arról, hogy az utóbbi másfél évben a kormány úgynevezett közalapítványokat hozott létre és állami vagyont szervez ki ezekbe. Azonban a megkérdezettek között a fideszes szavazók mondták a legkisebb arányban (44 százalék) azt, hogy hallottak a kiszervezésből. A legnagyobb arány az ellenzéki szavazók köréből került ki (86 százalék), de a bizonytalanok körében is 53 százalékos volt azok aránya, aki azt mondta, hogy hallott a kormányzati lépésről.

A megkérdezettek háromnegyede (75 százalék) viszont inkább nem ért egyet azzal, hogy ezekbe a közalapítványokba az állam eddig ezer milliárdos nagyságrendben szervezett ki vagyont. Így látja szinte az összes ellenzéki szavazó (95 százalék), tízből hét (72 százalék) bizonytalan szavazó, továbbá még a Fidesz szavazók többsége (54 százalék) is.

Átlátnak a szitán?

A felmérés szerint 47 százalék szerint nem azért szervezik ki az állami vagyont, hogy a nemzet stratégiai vagyona ne lehessen idegeneké. A válaszadóknak az 58 százaléka inkább azzal a megállapítással értett egyet, hogy mindez azért történik, hogy a Fidesz - egy esetleges választási vereség esetén - több ezer milliárd forintnyi állami vagyon és közszolgáltatás felett rendelkezhessen, és az új kabinet ne tehessen semmit.

A válaszadók 40 százaléka inkább úgy véli, hogy az állami vagyon kiszervezése mögött az áll, hogy a piacon működve ezek a vagyonelemek még több hasznot hajtsanak. 53 százalék viszont azt mondja, hogy szerintük a Fidesz azért döntött így, hogy az alapítványokba került állami vagyont már tetszőleges áron el lehessen adni a kormány érdekszférájába tartozóknak.

A fideszesek megosztottak

A megkérdezett fideszses szavazóknak a legnagyobb aránya, 42 százaléka ért inkább egyet azzal a megállapítással, hogy azért szervezik ki az állami vagyont, hogy a nemzet stratégiai vagyona ne lehessen idegeneké.

A fideszesek közel harmada gondolja azt, hogy azért szervezik ki az állami vagyont, hogy a Fidesz – egy esetleges választási vereség esetén – több ezer milliárd forintnyi állami vagyon és közszolgáltatás felett rendelkezhessen, és az új kabinet ne tehessen semmit, közel 40 százalék pedig azt mondja, hogy azért szervezik ki az állami vagyont, hogy a piacon működve ezek a vagyonelemek még több hasznot hajtsanak. A kormánypárti szavazóknak 31 százaléka szerint azért döntött így a Fidesz, hogy az alapítványokba került állami vagyont már tetszőleges áron el lehessen adni a kormány érdekszférájába tartozóknak.

Az ellenzéki táborban a legnagyobb arányban (89 százalék) azzal a megállapítással értenek egyet, hogy azért szervezik ki az állami vagyont, hogy a Fidesz – egy esetleges választási vereség esetén – több ezer milliárd forintnyi állami vagyon és közszolgáltatás felett rendelkezhessen, és az új kabinet ne tehessen semmit, a második legnagyobb arányban (79 százalék) pedig azt gondolják, hogy azért döntött így a Fidesz, hogy az alapítványokba került állami vagyont már tetszőleges áron el lehessen adni a kormány érdekszférájába tartozóknak.

Az ellenzéki szavazók közel fele (47 százalék) gondolja, hogy azért szervezik ki az állami vagyont, hogy a piacon működve ezek a vagyonelemek még több hasznot hajtsanak, és mindössze 23 százalék véli, hogy azért szervezik ki az állami vagyont, hogy a nemzet stratégiai vagyona ne lehessen idegeneké.