Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke november elején vetette fel Orbán Viktor kormányfőnek, hogy elsősorban a kis- és középvállalatok terheinek csökkentése érdekében függesszék fel az iparűzési adó beszedését. Az ötlet riadalmat keltett az önkormányzatoknál, hiszen az iparűzési adó az egyik legfontosabb bevételi forrásuk.

Egy ilyen döntés beillene azoknak az intézkedéseknek a sorába is, amelyekkel a kormány az önkormányzatok helyzetét nehezítette meg azóta, hogy tavaly ősszel gyengén szerepeltek a nagyobb városokban a választásokon. Ide tartozik például az ingyenes parkolás, amelyek bevételei az önkormányzati kasszába folynak, valamint a gépjárműadó elvétele.

Kormányzati K.O. az önkormányzatoknak

Parragh László ezt az ötletét azután dobta be, hogy Karácsony Gergely főpolgármester egy úgynevezett újraindítási adó bevezetését javasolta a koronavírus-válság kezelése érekében, amely nem más, mint az iparűzési adó 2 százalékról 2,5 százalékra történő emelése azon vállalkozások körében, amelyeket a válság kevésbé érintett, de az adótámogatásokból előnyük származik.

Bár az MKIK-elnök javaslatát még nem fogadta el a kormány, egy tegnapi, kedd éjjel megjelent kormányrendelettel ugyanakkor megkötötték az önkormányzatok kezét. Az új jogszabály a koronavírus-járványra hivatkozva megtiltja a településeknek, hogy 2021-ben új adót vessenek ki és bármelyik érvényben lévő adó mértékét megemeljék. Emellett minden önkormányzat köteles megtartani az idén érvényes adókedvezményeket. A rendelet december közepén lép hatályba és február 8-án veszíti érvényét (hisz egyelőre addig tart a kihirdetett veszélyhelyzet).

A fideszeseknek sem tetszik

Az iparűzési adó felfüggesztése fideszes polgármestereknek sem tetszik. A Népszava korábban arról írt, hogy a településvezetők egybehangzóan állítják: a bevétekiesés helyben pótolhatatlan, az államnak pedig a mainál sokkal több működési támogatást kellene adni ahhoz, hogy ne kelljen intézményeket bezárni a falvakban és városokban.

Vannak olyan települések, mint például az ásványvízgyárról nevezetes kétezer lelkes Szentkirály, ahol a működési költségvetésének egyharmada évek óta a helyi vállalkozások adójából származik. Itt a polgármester elmondása szerint a Bács-Kiskun megyei település cégei nem kértek adócsökkentést, szinte kivétel nélkül befizették a rájuk eső pénzt.

Papp László Debrecen fideszes polgármestere úgy fogalmazott a Népszavának, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester által javasolt adóemelés nehéz helyzetbe hozná a vállalkozásokat, az MKIK javaslata pedig ellehetetlenítené az önkormányzatokat, egyik tervet sem támogatja.

Kérdés, hogy a kormány utóbbi határidő utáni időszakra vonatkozóan hoz-e újabb intézkedést

A társadalom is megosztott a kérdésben

A felmérésen válaszadó magyarok 40 százaléka szerint az iparűzési adó elengedése érdemi segítség lenne a vállalkozásoknak, ezért támogatja azt. 10 százalékuk ennél is tovább megy, nem csak 2021-ben, de hosszabb távon is eltörölné az iparűzési adót.

Az emberek 15 százaléka szerint ugyanakkor ez nem jelent érdemi segítséget a cégeknek, 35 százalékuk pedig azért ellenzi a kedvezményt, mert ez bedöntené az önkormányzatokat.

Vagyis az ellenzők és a támogatók aránya 50-50 százalék - derül ki a Pulzus Kutató, a Napi.hu számára készített reprezentatív kutatásából.

Érdekes, hogy az adó felfüggesztése a községben élők körében népszerűbb mint az átlag, pedig sok olyan település lehet, ahol ez a bevétel a létüket jelenti. Összesen 61 százalékuk támogatja Parragh László ötletét és csak 39 ellenzi, közülük 29 százalék tart attól, hogy ez bedönti az önkormányzatokat

Leginkább a megyeszékhelyeken élők tartanak az önkormányzatok anyagi problémáitól, ez 42 százalék, míg Budapesten csak 36.

Iskolai végzettség tekintetében is komoly törésvonal húzódik a magyarok között.

A diplomások 60 százaléka ellenzi az adó felfüggesztését, míg az érettségizettek és az általános iskolát végzettek körében ez az arány 47 és 45 százalék.

A diplomások körében azok vannak többségben, akik szerint ez veszélyt jelent az önkormányzatok költségvetésére, illetve azok is, akik nem tartják érdemi segítségnek.

A kor szerinti bontásból az derül ki, hogy az idősek inkább ellenzik, a fiatalok és a középkorúak inkább támogatják az adó felfüggesztését. Ez logikusnak tűnik, hiszen az aktívakat jobban érinti a vállalatok terheinek csökkentése, mint azokat, akik állami transzferekből (nyugdíj) élnek.

A nemek között viszont nem látni lényeges eltérést a Pulzus kutatása szerint.

 

Ezt kell tudni a kutatásról!

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.
"Csatlakozz a Pulzushoz! Légy Te is véleményvezér!"