Nagyot szólt Lázár János kormánybiztos december elején tett kijelentése, amely szerint a kormány újra nekimenne a külföldi kézben lévő magyarországi boltláncoknak.

"A kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is, amihez nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni. Ebben offenzívnek kell lenni, mert kell, hogy legyen magyar nemzeti kiskereskedelem" - mondta Lázár. Igaz, konkrétumokat nem említett sem a tervről, sem arról, hogy csak a főként élelmiszert forgalmazó láncokat szeretné-e a kormány a határon túlra küldeni, vagy a többieket, például a bútorokkal, elektronikai termékekkel foglalkozó cégeket is. Annyit mondott, hogy protekcionista lépésekről lehet szó.

Igen tekintélyes piacra vetett szemet ezzel a kormány. Ahogy azt a Buksza korábban megírta, a külföldi kézben lévő, főként élelmiszert kínáló boltláncok tavalyi nettó árbevétele megközelített a 2600 milliárd forintot, azaz napi átlagban 7 milliárd forint landolt az érintett boltláncoknál. A Napi.hu ezek után arra volt kíváncsi, hogy a magyarok mit szólnak Lázár János tervéhez.

A magyarok 36 százaléka magyar kézben szeretné látni a boltláncok többségét, a válaszadók több mint negyede - 27 százaléka - attól tart, hogy a külföldi láncok esetleges távozása drágulást eredményezne - derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A nők táborában tízből négyen szeretnék magyar kézben tudni a boltláncokat, ezzel szemben a férfiaknak csak a harmada. A nők 28 százaléka, a férfiaknak pedig a 35 százaléka szerint pedig a piacnak kellene eldöntenie a boltláncok csatáját.

A fiatalok és a 60 év felettiek körében szintén 40 százalék körüli a "magyar többség" támogatottsága, a 40-59 éveseknél alacsonyabb, de 30 százalékot meghaladja.

A kutatás végeredménye szerint leginkább az alapfokú végzettségűek szeretnék a magyar boltok fölényét, 41 százalékuk volt ezen a véleményen. A középfokú végzettséggel rendelkezők és a diplomások kevesebb mint a harmada osztja ezt. Valamennyi csoportban a válaszadók több mint negyede áremelkedéstől tart egy ilyen intézkedés után.

Éles a különbség a lakóhely szerinti bontásban: a községekben élők több mint 40 százaléka szeretné, hogy a magyar uralom legyen a bolthálózatban. A fővárosiaknak alig több mint az ötöde nézné ezt jó szemmel.

 

Ezt kell tudni a kutatásról!

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.
"Csatlakozz a Pulzushoz! Légy Te is véleményvezér!"