Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem véletlenül aggódnak sokan a rezsicsökkentés korlátozása miatt. Bár a kormány azt mondta a bevezetés előtt, hogy a háztartások 75 százalékát nem fogja érinteni az intézkedés, vagyis a lakosság döntő része az átlag alatt fogyaszt villanyból és gázból, a Pulzus Kutató Napi.hu számára készült felmérése szerint egyáltalán nem ez a helyzet, a megkérdezettek mindössze 15 százaléka mondta azt, hogy nem érinti a változás. A rezsicsökkentett ár villamos energiából havi 210 kilowattóráig, vagyis évi 2523 kilowattóráig érvényes, afölött úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetni. Földgáznál a havi limit 144, az éves pedig 1729 köbméter, efölött kell jóval magasabb díjat fizetni augusztustól.

A roham a napelemekért, fa tüzelésű kályhákért nem meglepő azok után, hogy a lakosság negyede helyett a 85 százaléka készül arra akár már ettől a hónaptól kezdve, hogy drasztikusan nőni fog a rezsiszámla. Százból 31-en ráadásul tehetetlenül nézik az áremelkedést, ugyanis sem a villannyal, sem a gázzal nem tudnak már többet spórolni, eddig is csak annyit használtak, amennyit okvetlenül szükséges volt. 

A válaszok alapján úgy tűnik, a villanyban van a nagyobb tartalék, azzal többen próbálnak meg takarékoskodni, mint a gázzal, vélhetően az előbbi könnyebb is. Már az is sokat számít, ha a lakásban lévő világítást energiatakarékosra cserélik, ha kevesebbet használják fölöslegesen a háztartási gépeket, vagy korszerűbb hűtőszekrényt, mosógépet vásárolnak. A gázzal, amit csak fűtésre vagy vízmelegítésre használnak, kevesebben tudnak spórolni, de a megkérdezettek harmada még lejjebb tudja csavarni a fűtést vagy a bojlert a válaszok alapján. 

Nehezebb helyzetben vannak a nők és az idősek

A felmérés alapján a nők közül kevesebben nyilatkozták azt, hogy nem érinti őket a rezsicsökkentés visszavágása, mint a férfiak közül, és valamivel nagyobb azoknak az aránya a nők körében, akik nem tudnak már spórolni sem a gázzal sem az árammal. A férfiak főleg az árammal tudnak még takarékoskodni, a nők a jelek szerint hajlandóak alacsonyabbra venni a fűtést a télen, mint az eddig megszokott volt. 

 

A lakosság életkori összetétele alapján a legrosszabbul a 60 év fölöttiek jártak a rezsicsökkentés korlátozásával, mindössze 9 százalékukat nem érinti ez az intézkedés. A fiatalabbaknál 18-19 százalékos volt ez az arány. Elképzelhető, hogy ennek az az oka, a fiatalabb korosztály kisebb vagy korszerűbb, alacsonyabb rezsijű ingatlanban lakik, mint az idősebbek. 

Ráadásul a 60 év fölöttiek körében volt a legmagasabb azok aránya is, akik nem tudnak már tovább spórolni a rezsin, mert eddig is csak a szükséges minimális mennyiséget használták. Ugyanakkor ez a korosztály az, amelyik a legnagyobb arányban tervezi, hogy csökkenti az áram- és gázfogyasztást a közeljövőben. A fiatalabbak hasonló arányban (20 százalék) nyilatkozták azt, hogy az árammal tudnak még takarékoskodni, de a gázzal már nem, 8-9 százalék mondta azt, hogy az áramnál nem, de a gáznál még képes némi megtakarításra, és 24 százalékuk tud spórolni mindkét rezsitételen. 

Budapesten és az alapfokú végzettségűeknél van a legtöbb tartalék

Meglepetésre igazán komoly eltérést sem az iskolai végzettség, sem a települések mérete szerinti bontás nem hozott a felmérés szerint. A válaszok alapján az alapfokú végzettségűeket valamivel nagyobb arányban - 86 százalék - sújtja az intézkedés, a magasabb iskolázottságúaknál kicsit alacsonyabb ez az arány. A középfokú végzettségűek a legkifeszítettebbek, az egyharmaduk nem tud mit tenni a rezsiszámla növekedése ellen, nem képes spórolni tovább egyik rezsielemen sem. A legjobban az alapfokú végzettségűek érzik úgy, hogy tudnak majd takarékoskodni a villannyal és a gázzal is. 

Bár a rendelkezés bejelentése után az volt az alapfeltevés, hogy a rosszul szigetelt vidéki házak tulajdonosai lesznek az intézkedés vesztesei, a kutatás szerint a legnagyobb arányban a budapestieket érinti a megszorítás. A fővárosiak mindössze 14 százaléka marad ki a rezsinövelésből, a kisebb településeken ennél valamivel alacsonyabb volt az arány. Jó hír viszont, hogy a jelek szerint a Budapesten élők ehhez képest viszonylag magas arányban képesek spórolni mind a gázzal, mind a villannyal. 

A kisvárosok lakosai azok, akik a legkevésbé képesek már a további spórolásra, és némileg meglepő módon a falvak lakói azok, akik kiemelkedően magas arányban tudnak takarékoskodni a gázzal. Ennek az is lehet az oka, hogy olyan családi házakban élnek, amelyekben alternatív fűtési lehetőség, például cserépkályha, vegyes tüzelésű kazán is a rendelkezésükre áll. 

 

Ezt kell tudni a kutatásról

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.