Nem várható, hogy Pünkösd előtt enyhülnének, vagy megszűnnének a vendéglátóipart sújtó jelenlegi korlátozások. Ez derül ki abból a levélből, amit a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) küldött tagjainak.

A 24.hu által idézett dokumentum szerint "a kormányzati kommunikáció és a Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatása szerint a jelenleg érvényben lévő korlátozások valószínűleg pünkösdig fennmaradnak". A szervezet elnöke, Flesch Tamás a lapnak azt mondta, hogy nehezen látja elképzelhetőnek a május előtti nyitást - nemcsak Magyarországon, de Európában is.

"Sejtettük, hogy nagyjából ez lesz, de ennél egy fokkal azért optimistábbak is voltunk és abban is bíztunk, hogy március végére-április elejére már lehet számolni a nyitással" - mondta a Napi.hu-nak Gál Bence, a lezárás idejére kiszállításra és elvitelre átállt Pasarét Bisztro társtulajdonosa. A szakember arra számít, hogy drasztikusan kevesebben tudnak majd kinyitni, ha eljön a nyitás lehetősége, mert a zárva tartás is pénzbe kerül, a meg nem tartott munkatársak helyett nagyon nehéz lesz másokat találni.

A még talpon lévő, illetve a majdan megnyitó helyek finanszírozási körülményeinek javítása érdekében tovább tárgyalnának az állami segítségről. A szervezet ezért továbbította a Magyar Turisztikai Ügynökséghez a szakma kéréseit, amelyek között a túlélés finanszírozási könnyítéseit - például növelt bértámogatást, járulékkedvezményt, a támogatások kiterjesztését, adókönnyítést - fogalmazták meg.

MTÜ: alaptalan és felelőtlen rémhír

Cikkünk megjelentését követően a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) lapunknak is eljuttatott közleményban "alaptalan és felelőtlen rémhírnek" nevezte az MSZÉSZ (Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége) elnökének azon állítását, hogy Magyarországon Pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és éttermeknek. "Magyarország kormánya ilyen döntést nem hozott. A brüsszeli forrásból érkező vakcinák nem elegendőek a tömeges oltás elindításához, ezért a kormány Kínával és Oroszországgal is tárgyal a vakcinák tömeges beszerzéséről, hogy mielőbb elinduljon a tömeges oltás Magyarországon. Ezt követően, ahogy lehet, azonnal kinyithatnak a szektorban működő vállalkozások" - írták.