Előzetes letartóztatást kért a három férfira a Szegedi Járási Ügyészség, mivel a gyanú szerint Putnik Lázár polgármester súlyosan túlárazta az építkezés költségeit és a vissza nem térítendő állami támogatást eltüntette. A történtek miatt az újszentiváni képviselő-testület feloszlatta magát. Időközi választás lesz a településen.

Újszentivánon tehát véget ért a vőfélyből polgármesterré vált Putnik Lázár csaknem tíz évig tartó uralma, amely idáig is botrányokkal volt tele - írja a Szabad Európa.

A polgármestert már korábban is elítélték jogerősen választási csalás miatt, a közügyektől azonban nem tiltotta el a bíróság, így a 2019-es önkormányzati választáson újrázhatott, és nyert is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói három héttel ezelőtt megszállták az újszentiváni önkormányzatot, amelyet hat órán keresztül hermetikusan lezártak, és házkutatást tartottak.

A Szegedi Járási Ügyészség indítványozta a három férfi letartóztatását, mert a gyanú szerint összesen 222 millió forint vagyoni kárt okoztak az állami költségvetésnek.

Putnik Lázár polgármester még 2017 nyarán nyújtott be kérelmet a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalhoz. Októberben Újszentiván 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól egy munkásszálló építésére. Putnik Lázár a pályázatban azt írta, hogy a projekt teljes bekerülési költsége 371 millió, amelyhez az önkormányzat 149 millió forintos önrésze is kellett.

A polgármester szerint óriási szükség volt a nyolcvan férőhelyes szállóra. Olyannyira, hogy az építkezés eredetileg lakóparknak indult, csak időközben egy része munkásszállóvá alakult
A munkásszálló kulcsrakészen 258 millió forintból megvalósult, a fennmaradó 113 millió forintból a budapesti cég vezetőjével a polgármester mintegy 70 millió forintot a saját cégének utaltatott, majd abból társasházakat épített, ingatlant vásárolt.

A fenti összegből tízmillió forintot még egy szociális szövetkezetnek utaltak, míg a további összeg sorsa egyelőre ismeretlen” – írta közleményében a Szegedi Járási Ügyészség, amely különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hűtlen kezelés bűntettével gyanúsítja a három férfit.

A három gyanúsított előzetes letartóztatásáról szerdán dönt a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója - írja a portál.