A demonstrálók késő délután a Keleti pályaudvartól indultak el, és a Nyugati pályaudvarhoz vonultak. A menet elején vonulók egy "Putyin nyet! Európa igen!" molinót vittek, a tüntetők a Beatles Back in the USSR című számára indultak el. Amikor a menet eleje a Rottenbiller utcai felüljáróhoz ért, a vége akkor indult el a Keleti pályaudvar elől. A vonulás idejére a Rákóczi utat a Keleti pályaudvar és a Blaha Lujza tér között, valamint a Nagykörút egyik oldalát a Nyugati pályaudvar irányába a rendőrség lezárta.

Vonulás közben mások mellett Vágó Gábor beszélt mikrofonba az általa több ezresre becsült tömeghez. A volt LMP-s országgyűlési képviselő egyebek mellett a "paksi paktum" ellen érvelt, és szolidaritását fejezte ki Ukrajnával, illetve azt hangoztatta, hogy a magyarok nyugati típusú demokráciát akarnak. Vágó Gábor a vonulás kezdő- és célállomására utalva - többször is azt hangoztatta, azért vonulnak a Keleti pályaudvarról a Nyugati pályaudvarra, hogy így fejezzék ki szimbolikusan is: nem keletre, hanem nyugatra kellene tartania Magyarországnak. Hozzátette: nem bíznak Orbán Viktor miniszterelnök "illiberális politikájában" és a kormány "gyenge külpolitikájában".

Gulyás Márton, a Humán Platform aktivistája - már a Bajcsy-Zsilinszky út és a Podmaniczky utca sarkán felállított színpadon - arról beszélt, Orbán Viktor 1989-ben még tudta, mit jelent a szabadság. Szerinte az emberek Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt azonban már "a nemzeti együttműködés rendszerének csúfolt elnyomó diktatúrában élnek". Azt mondta: az emberek a rendszerváltás óta nem éltek olyan tartós elnyomásban, mint most.

Utalva Putyin budapesti látogatására és arra, hogy a hírek szerint a Fiumei úti sírkertben olyan emlékművet koszorúz majd meg, amely 1956-os forradalmat ellenforradalomnak nevezi - azt is mondta, nem gondolta volna soha, hogy az 1989-ben Nagy Imre miniszterelnök újratemetésén beszédet mondó Orbán Viktorral szemben neki kell 1956 becsületét megvédenie.

Ámon Ada, az Energiaklub vezetője a demonstráción azt hangsúlyozta, hogy miközben a nemzet érdekét szolgáló energiapolitika nyugati, a Paksra tervezett két új atomerőműblokk "egy keleti energiamonstrum". Az orosz vezetés a saját logikája szerint működik - mondta -, ez pedig arra készteti, hogy atomerőművet adjon el Magyarországnak. Ez pedig az olaj- és gázfüggéssel együtt kiszolgáltatottságot jelent, "amit épelméjű ember nem akarhat". Vagyis Paks II. nem elsősorban energetikai, hanem politikai kérdés - fűzte hozzá Ámon Ada.

A továbbiakban úgy fogalmazott, hogy a nyugati energiapolitika a megújuló energiaforrásokat részesíti előnyben, mert a nap ingyen süt, a szél ingyen fúj és a föld hője ingyen termelődik. Ezzel szemben az atomenergia drága, szennyező és veszélyes technológia, nem csak nukleáris kockázatot jelent, de veszélyes a gazdaságra és a nemzetbiztonságra is, illetve korrupciós kockázatot - jelentette ki.

A Magyarországon tanuló Margarita Rimarenko krími ukrán állampolgár arról beszélt, hogy az Oroszország által annektált Krímben nincsenek jogok, nincs jogrend és szabadság. Az erőszak törvénye uralkodik - jelentette ki, hozzátéve: elfogadott gyakorlat lett, hogy fegyveres katonák látogathatnak meg aktivistákat, újságírókat és egyetemi tanárokat. Margarita Rimarenko azt hangoztatta, hogy ki kell állni a szabadság mellett!

A tüntetők olyan és ahhoz hasonló feliratú transzparenseket tartottak a magasba, mint: "Nem lehetünk újra orosz gyarmat."; "Menjetek vissza Ázsiába!"; "Madarat tolláról, Orbánt barátjáról". A demonstrálók a "Demokráciát!"; "Európa" és a "Ruszkik haza!" jelszavakat skandálták.