Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletet írt alá az orosz olajárakra vonatkozó plafon bevezetésével szembeni ellenintézkedésekről – írja az Index az orosz médiára hivatkozva.

A kedden közzétett dokumentum szerint ezeket az intézkedéseket „az Egyesült Államok és a hozzájuk csatlakozó külföldi államok és nemzetközi szervezetek barátságtalan és a nemzetközi joggal ellentétes fellépéseivel összefüggésben”, valamint Oroszország nemzeti érdekeinek védelme érdekében vezetik be.

A dokumentum február 1-jén lép hatályba, és 2023. július 1-jéig érvényes.

Putyin megtiltotta a külföldi vevőknek az olajszállításokat, ha a szerződésben árplafonrögzítési mechanizmust alkalmaznak. Az orosz kőolaj és kőolajtermékek szállítása az árplafont bevezető országokba csak Putyin különhatározata alapján lesz lehetséges.

Az energiaügyi minisztérium ellenőrzi az orosz kőolajra vonatkozó árplafon bevezetésére irányuló ellenintézkedésekről szóló elnöki rendelet betartását.

Korábban Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes a Rosszija 24 televíziós csatornán harangozta be a Kreml döntését. Az orosz politikus azt is elárulta, hogy ennek következtében 2023 elején öt-hétszázezer hordó/nappal csökkentik az olajkitermelést.

Megállapodott az árstopról az EU

Az uniós tagállamok december elején megállapodtak az orosz tengeri kőolaj hordónkénti árának 60 dolláros felső határáról, miután Lengyelország visszavonta kifogásait, megnyitva az utat a hivatalos jóváhagyás előtt.

Napokig vitatkoztak az ügylet részleteiről, egyes tagállamok pedig további feltételekkel jöttek elő, például azzal, hogy az ársapkát január közepén, majd ezt követően kéthavonta felül kell vizsgálni.