A rövid tájékoztatás szerint az orosz államfő Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Tomislav Nikolic szerb elnökkel a kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseiről is szót váltott.

Vlagyimir Putyin hétfőn, Ankarában jelentette be, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megvalósításától és Törökország felé vezető szállítási útvonalat épít ki. Az elnök ezt azzal indokolta, hogy az Európai Unió nem támogatja a beruházást, és Bulgáriától sem kapták meg az engedélyt az építésre.

Az Ukrajna megkerülésével tervezett Déli Áramlat európai gázvezeték Oroszország fekete-tengeri partvidékétől indult volna, és Dél- és Közép-Európa országaiba, így Szerbiába és Magyarországra is szállította volna az orosz földgázt.

Alekszej Miller, a beruházó orosz állami energetikai cég vezérigazgatója a bejelentést követően közölte, hogy a Déli Áramlat projektet lezárták. A Gazprom vezetője szombaton a Rosszija 1 állami televíziós csatornának adott nyilatkozatában már arról beszélt, hogy a Déli Áramlat földgázvezeték meghiúsulása miatt a cég felülvizsgálta európai energiapiaci stratégiáját.

"Ez itt a vég kezdete az európai végfelhasználókkal kötött szállítási szerződésekre összpontosító piaci stratégiánkban - mondta Miller, és azt is közölte, hogy Ukrajna szerepe az orosz földgáz továbbításában "a nullával lett egyenlő".

A Gazprom vezérigazgatója megjegyezte, hogy Törökország évi 50 milliárd köbméter gázt tud majd továbbítani, "és ezt alkalma lesz az EU-val folytatott politikai hatalmi pókerjátszmában is igénybe venni". Azt is megerősítette, hogy az európai uniós szolgáltatóknak ezentúl maguknak kell gondoskodniuk a földgázt a fogyasztókhoz eljuttató vezetékek megépítéséről, mert a Gazprom nem foglalkozik azzal, hogy vezetéket építsen az EU számára.