Jelentős béremelést kapnak a rabok, ugyanis a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának a Hivatalos Értesítőben megjelent utasítása szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott fogvatartottak alapmunkadíja 2019. január 1-jétől havidíj alkalmazása esetén 46 000 forintnál, napidíj alkalmazása esetén 2117 forintnál, óradíj alkalmazása esetén pedig 265 forintnál nem lehet kevesebb.

Ez mintegy 8 százalékos emelést jelent, hiszen 2018-ban 42500 forint volt a havidíj, 1957 forint a napidíj és 244 forint az óradíj. Csak viszonyításképpen: januártól 2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, és egyelőre nem áll szándékában a kormánynak megemelni a közmunkások bérét 2019-be , melyek így már 2017 óta változatlanok maradnának. A hvg.hu 2013-as cikke szerint akkor óránként 170-180 forintot kerestek a szegedi Csillag börtön dolgozó elítéltjei, amelyből napi 330 forint lejött az étkezésre, de a telefon például percenként 110 forintba került.

Idén is sokat dolgoztak a rabok és Pintér Sándor belügyminiszter tervei szerint a jövőben is sokat fognak. "A büntetés-végrehajtási szervezet férőhelybővítési programjának következő lépése a fogvatartotti munkaerő bevonásával megvalósuló kiskunhalasi volt befogadó állomás átalakítása és átépítése lesz" - közölte korábban a Napi.hu-val a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP). A börtönök felújításában, karbantartásában eddig is részt vettek az elítéltek. Ők végezték például a Váci Fegyház és Börtön tavaly átadott új objektumának, vagy az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet új körletépületének bontási, vakolási, burkolási vagy éppen festési munkálatait.

A lakosság egészéhez viszonyítva Magyarországon a 6. legtöbb a rabok aránya az EU-ban - derült ki az Európa Tanács statisztikáiból. A penzcentrum.hu cikke szerint a hazai intézményrendszer ráadásul túlzsúfolt (a 2013-as 143 százalékos átlagtelítettséget mára 123 százalékra csökkent), így nem meglepő, hogy egymást érik a különböző börtönőri álláshirdetések, melyek közül akad, amelyik több mint 200 ezer forintos fizetést ígér. A Helsinki Bizottság úgy látja: kevesebb embernek és rövidebb ideig kellene rács mögött lennie. Szerintük hazai és nemzetközi példák alapján is az a tapasztalat, hogy önmagában a börtönépítés hosszú távon nem csökkenti a zsúfoltságot, mert a férőhelyszám növekedését követi a fogvatartottak számának emelkedése is.