A "Mi Rábánk és a környező természet" elnevezésű Facebook oldalon több fotó is látható a folyó szélén összeállt piszkos habról. A jelenséget a nicki műgátnál, Szentgotthárdnál és Alsószölnöknél is tapasztalták.

A kommentekben hozzászólók a hatóságok fellépését, azonnali mintavételt és laboratóriumi elemzések elvégzését sürgetik.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte: az illetékes vízügyi hatóság szakemberei mintát vesznek és megkezdik a vizsgálatot.

Az MTI megkeresésére Gaál Róbert a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója közölte: vasárnap délután gátőr kollégájuk Szentgotthárdnál már csak a nyomait találta a habzásnak, néhány "pötty" úszott a vízen.

Gaál Róbert tájékoztatása szerint az elmúlt napokban egy kisebb árhullám vonult le a Rábán, amely során természetes anyagok, például falevél, a folyó mentén korábban elhelyezett trágya, esetleg a holtágakban összegyűlt bomló falevél anyaga mosódhatott a vízbe, ez okozhatott a duzzasztóknál habzást.

Kitért arra is, hogy az idén magyar és osztrák szakemberek közösen végeztek egy nagyon komoly vízminőségi felmérést a Rábán, amely azt mutatta, hogy nem látszik olyan terhelés amely a kétezres években tapasztaltakhoz hasonló lenne, osztrák részen a bőrgyárakból a folyóba vezetett tisztított szennyvíz értékei jóval az előírt határértékek alatt maradtak.