Az évek alatt, míg a különböző jogi és tulajdonosi konfliktusok következtében üresen állt, meglehetősen leromlott a fővárosi Rác fürdő állapota, sőt, az épületes egyenesen veszélyessé vált.

Éppen ezért a Rác fürdőt most ismét fel kell újítani: ennek tervezési szerződését már alá is írták – közölte a Magyar Építők.

Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. az uniós közbeszerzési közlönyben közzétette a budapesti Rác fürdő rekostrukciójának tervezéséről szóló eljárás eredményét. A 119 millió forint értékű munkát a Budapesti Építőművészeti Műhely Kft. végezheti el.

A beruházás három teljesítési szakaszt foglal magába:

  1. az elsőben a kiviteli tervdokumentációt készítik el;
  2. majd a hiányzó közmű engedélyek megszerzése következik;
  3. végül a tervezőnek a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás során is közreműködnie kell.

A tervező feladata továbbá a kivitelezéshez szükséges minden hatósági, szakhatósági és közműszolgáltatói engedély és nyilatkozat beszerzése.

Egy jobb sorsa érdemes fürdő hányattatott sorsa

Az eredetileg Ybl Miklós tervei alapján készült egy kori törökfürdőből lett Rác fürdő 1860-ban Heinrich Nepomuk János orvos tulajdonába került, majd 1934-ben hivatalosan is gyógyfürdővé nyilvánították, egy év múlva a főváros tulajdonába került. Az épület a II. világháború alatt súlyosan megrongálódott. A forradalom évében ismét megnyithatta kapuit, ám a fürdő állapota a nyolcvanas évekre egyre leromlott. 2002-ben éppen ezért bezárták, majd 2010-re ért véget a fürdő legutóbbi rekonstrukciója, amióta az épület megnyitása körüli kálvária azóta is tart.