Pozitívak a kilátások, az alapforgatókönyv az, hogy visszatérünk a normalitásba – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a pénzintézet negyedéves gazdasági elemzésének ismertetésekor.

Idén nagyon szép növekedésre lehet számítani, ami már a második negyedévben megmutatkozik. Ebben komoly szerepet játszik a tavalyi rendkívül rossz második negyedév, ami a viszonyítás alapja.

A Raiffeisen szerint az idei első negyedévben éves alapon 3,6 százalékos negatív eredmény lesz, a második negyedévben viszont már kétszámjegyű növekedés várható.

Ebből adódik, hogy 2021-ben 5 százalékos, 2022-ben, még nagyobb, 5,5 százalékos bővülést vár a Raiffeisen.

Az év során sok iparág fellendül, a turizmusban ennek elhúzódó hatása még 2022-ben is jelentős hatással bír, csakúgy mint az uniós források elosztása.

Ezekből „nagy kanállal merít majd a magyar kormány”

 – mondta Török.

Újból csökkenhet az államadósság

Az államháztartási hiány 8 százalék lesz, ami rendkívül magas szint, és 2022-ben is 5 százalék felett marad.

Azonban egyelőre olyan környezetben vagyunk, ahol különösebb retorziók nem érkeznek – elfogadható ez az irányzat Török szerint.

Az államadósság kicsivel 80 százalék felett platózik, utána csökken. Ennek oka egyrészt az élénk gazdasági növekedés másrészt a magasabb az infláció. Idén visszatérhet a magas nyomású gazdaság jelenség, ami miatt szárnyaltak a bérek a válságot megelőző időszakban.

Ebből is adódik, hogy a fő, úgynevezett headline infláció hamarosan 5 százalék körül lehet, viszont az ideiglenes hatásoktól megszűrt maginfláció tartósan a Magyar Nemzeti Bank 3 százalékos célja körül maradhat. Ebből is következik, hogy a Raiffeisen nem vár belátható időn belül semmilyen változást a főbb jegybanki kamatfeltételekben.

Összességében pozitív képünk van – mondta Török, hozzátéve, hogy hamarosan számos nagyon kedvező gazdasági statisztikákat lehet majd látni.

Az USA-ban már minden a régi

Az Egyesült Államokban nagyon jól haladnak az oltások, így 3 hónap múlva meglesz a 75 százalékos átoltottság – mondta Blahó Levente elemző.

Amerikában már olyannyira jól halad az oltások terjesztése, hogy az 50 tagállamból 45 esetében nyitnak a szolgáltatások, sok helyen már maszk se kell, vagyis visszatért az élet és a gazdaság működése a korábbiakhoz.

Nő a foglalkoztatottság, jelentős a lemaradás a teljesítetlen megrendelésekben. Már ebből is biztos hogy erőteljes lesz a gazdasági növekedés, ehhez még hozzátesz a jegybank, a Federal Reserve is az eszközvásárlási programjával. Idén biztos nem lesz változás a Fed-nél a kamatfeltételek és az eszközök alkalmazása terén, jövő év végére talán - mondta Blahó

Jelenleg 1984 óta nem látott, 6 százalékos növekedés lehet az USA-ban, és a Raiffeisen nem lát semmilyen okot, hogy megtörjön a pozitív folyamat.

Ebből következik, hogy az olajárak is nőnek, itt is be van árazva a nyitás mint a legtöbb árú- és részvénypiaci szegmensben, és kedvezők a kilátások.

Európa is kilábal

Pálffy Gergely elemző szerint az eurozónában nagyjából 1 százalék körüli visszaesést valószínűsítenek a piacok az első negyedévre, azonban túlzó lehet ez a várakozás, és az év összességében is sokkal pozitívabban alakulhat a kép. Idén legalább 4 százalékos visszapattanás lesz 19 országban, vagyis „jön ki Európa a gödörből” – mondta Pálffy.

Javulnak a kilátások a termelésben, és a háztartások is ennek megfelelően viselkednek. Van egy felhalmozódott kereslet, ami az év első felének végén rászabadul a gazdaságra.

Magas a megtakarítási ráta, amit a fogyasztók el akarnak költeni, és várják a lehetőséget is. Kérdéses, hogy ez visszaáll-e a járvány előtti szintekre.

A külső kereslet élénkülése, elsősorban az USA feléledése is jelentős támasza lesz várhatóan az európai kilábalásnak, aminek már minden jele adott.