A magyar gazdaság életében nincsenek rossz hírek, szinte csak jó hírek vannak - állapította meg Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. vezető elemzője legújabb prognózisukat bemutatva. Véleménye szerint jelenleg a magyar gazdaság az úgynevezett magas nyomású gazdaság jeleit mutatja. Erre a tartósan alacsony munkanélküliségi ráta, a gyorsan emelkedő bérek, az emelkedő infláció, a magas beruházási ráta és a trend feletti gazdasági növekedés a jellemző. A magas nyomású gazdaság rendre egy mélyebb válságot követő elhúzódó és lassú kilábalási időszak után következik be, amikor átmenetileg a trendnövekedés fölötti mutatókat produkál.

Az igazi kérdés az, vajon meddig képes ebben az állapotban maradni a magyar gazdaság. Az elemző szerint 2019 második felében már láthatóak lesznek a statisztikákban a növekedés lassulásának a jelei: idén 4,2, 2020-ban pedig 3,1 százalékos GDP-növekedési ütemre számít. Így is gyors marad azonban a magyar felzárkózás.

Bár a teljes infláció mutató a legnagyobb valószínűség szerint már tetőzött, a maginfláció a következő negyedévekben még magasabbra szökik. A KSH-féle  maginfláció átmeneti ideig 4 százalék fölött tetőzik majd, míg az MNB által figyelt indirekt adószűrt maginfláció pedig 4 százalék körül mozog majd a második félévben. A világ nagy jegybankjainak a lazító politikája miatt az MNB addig halogatja a kamatemelést ameddig csak lehetségesnek ítéli. A monetáris politika időhorizontja 1,5-2 év, ebben a távlatban pedig a jelenlegi információi alapján nem indokolt a kamatemelés, a bankközi kamatok szintje pedig 2019 hátralévő részében és 2020-ban egyaránt a maihoz közeliek, tehát továbbra is rendkívül alacsonyak maradnak. Az euróval szemben a forint árfolyam idén és jövőre is a 320-as szint körül mozoghat - mondta Török Zoltán.

Ingatag nemzetközi környezet

Az USA gazdasága történelmének leghosszabb gazdasági növekedési ciklusában jár, de a piac mégis recessziós félelmekkel teli. Tény, hogy a 121. hónapjába lépő kilábalás a valaha volt leggyengébb és, hogy a Kínával folytatott vámháború negatív hatása már az amerikai adatokban is nyomon követhetőek, de a munkaerőpiac még mindig bővül és a gazdaság is, lassabban, de még mindig bővül. Jelenleg 50 éve nem látott alacsony szinten jár a munkanélküliségi ráta (3,6 százalék) - mondta Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője.

A Fed számára egyedül az inflációs célt nem sikerült teljesíteni, amit most 2021-re várnak. Ilyen környezetben áraz a piac három kamatcsökkentést idénre, ami mindenféleképpen túlzó - de legalábbis felesleges - fogalmazott a szakértő. Azonban a részvénypiac egyelőre semmibe veszi a veszélyeket és rekordszinteken indítja a második félévet - holott az elemzői várakozások már most csökkenő eredményszinttel számolnak a harmadik negyedévre.  Így számítani kell arra, hogy a piac csalódni fog Jerome Powell Fed-elnökben, megint. Vagy esetleg a piaci igényeket és Donald Trump elnök kívánságát egyszerre kielégítve enged a külső nyomásnak? Ez utóbbi nézetet támasztja alá, hogy a piac a kilencvenes évektől rendre alulbecsülte a jegybank tényleges kamat változtatásait féléves időtávon.

A részvénypiacokkal párhuzamosan mozgót olajárak volatilis negyedév után a sikeres OPEC+ kitermelési kvóta megállapodás hátán újra drágulhatnak, de a lassabb világgazdasági növekedés és erősebb amerikai kitermelés valamint export korlátozza az emelkedés mértékét. Az USA történelmében először fordult elő, hogy a megújuló energiaforrások nagyobb mértékben járultak hozzá az energiatermeléshez, mint a szénerőművek. Az OPEC+ kitermelés csökkentés ellenére a világgazdasági növekedés lassulása miatt egyensúlyi helyzet alakult ki az olaj piacán. Így a WTI árfolyama széles sávban a hordónkénti 45-65 dollár, míg szűkebben az 50-60 dollár között mozoghat a harmadik negyedévben.

Az euróövezet gazdasági növekedése a vártnál jobban élénkült 2019 első negyedévében, de továbbra is megvannak a túlnyomórészt globális tényezőkhöz kötődő lefelé mutató kockázatok. A májusi és júniusi adatok alapján a fogyasztói árak az euróövezet egészében több mint egy éve nem látott gyenge ütemben, 1,2 százalékkal nőnek csupán, miközben Mario Draghi ECB-elnök terminusa utolsó felszólalásai egyikén újabb lazító intézkedéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha a gazdasági mutatók a következő hónapokban sem javulnának. A várható utód, Christine Lagarde személye pedig megnyugtatja a piacokat, mivel azt gondolják, hogy személye nem lesz gátja a további élénkítésnek - fogalmazott Pálffy Gergely, a Raiffeisen szakértője.

Az európiaci kamatcsereügyletek árazása alapján a 0 százalékos irányadó kamat egyelőre nem változik, a mínusz 0,4 százaléklos betéti kamatláb azonban már 2019 szeptemberében 10 bázisponttal, mínusz 0,5 százalékra csökkenhet - ilyen mértékű lépésközönként csökkent le ugyanis a jelenlegi szintjére 2014-2016 között a korábbi 0 százalékos szintről. Az ECB az előző három évben folytatott mennyiségi lazítással elérte korlátait (amelyek közül az egyik legfontosabb az, hogy egy adott állam adósságának legfeljebb 33 százalékát birtokolhatja, amelyet csak a piacról vásárolhat meg), mozgásterének növelése pedig innentől leginkább a politikai akaraton múlik. Ez sokban múlik az új elnökön is. Úgy vélem, hogy jövőre újraindulhat a kötvényvásárlási program - tette hozzá Pálffy.