Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közlemény szerint az EESZT az egészségügyi ellátás menetében központi támogató szolgáltatást képes nyújtani - az ágazati azonosítás és jogosultságkezelés, a közhiteles és közcélú adatok megosztása és a központi üzenetkezelés -, valamint az EESZT-ben megvalósuló központi szakági szolgáltatásokkal, mint a jelentéskezelés és a törzspublikáció.

Ezen felül itt érhetőek el az egészségügyi ágazat igényeit kiszolgáló fontos szolgáltatások is. Ilyen az e-beutaló, ami lehetővé teszi a beteget fogadó intézmény kiválasztását is, a gyógyszerfelírás és -kiadás folyamatát hasznos új funkciókkal kiegészítő e-recept, a digitális képtovábbítás és a távkonzílium lehetősége, az eseménykatalógus és az ellátásokhoz kapcsolódó adatok egységes tárolása, illetve az e-profil, ami olyan létfontosságú adatokat szolgáltat, amelyek adott esetben életmentő információk lesznek a sürgősségi ellátásban dolgozók számára.

Az ellátottak a digitális önrendelkezés útján élhetnek az adatvédelem körében meghatározott jogaikkal, és megszabhatják, ki férhet hozzá az adataikhoz - írták.

Az ÁEEK közölte továbbá, hogy az EESZT készen áll a jövőre induló "pilot üzemmódra", az egészségügyi szolgáltatók által használt kórházi információs, háziorvosi és patikarendszerek fejlesztői megismerhették azokat a műszaki paramétereket és technikai feltételeket, melyekkel az EESZT-hez csatlakozni képes rendszereket tudnak létrehozni. Így az egészségügyi dolgozók az általuk már megszokott rendszer használatával tudják az EESZT biztosította szolgáltatásokat igénybe venni.

A rendszer tesztelési bemutatója a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben múlt hét csütörtökön volt, azon részt vett Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár is.