Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál egy olvasója már augusztusban jelezte, hogy a Duna alacsony vízállása felfedte az egykori Óbudai Gázgyár szennyezett talajából a folyóba szivárgó mérgek kis csatornáit a parton.  Az Index és a Greenpeace szakemberei mintát vettek a csurgalékvízből és az üledékből, amelyekben több rákkeltő anyag többszörös, esetenként több mint kétszázszoros határérték-túllépését mutatták ki. A Greenpeace hivatalos bejelentést tett a zöldhatóságnál - derül ki a portál cikkéből.

Az Index kérdéseire a zöldhatóságot felügyelő Pest Megyei Kormányhivatal egyáltalán nem, a fővárosi önkormányzatot pedig érdemben nem válaszolt, sőt a kármentesítési kötelezettségért felelős korábbi területhasználó, az NKM Földgázszolgáltató Zrt. sem reagált a jelzésre.

Annyi azért kiderült, hogy a környezetvédelmi hatóság korábban, szintén egy bejelentés nyomán már 2009-ben vett mintákat az érintett Duna-parti területen, s az eredmények akkor is a rákkeltő anyagok többszörös határérték-túllépését mutatták ki:

A cianid mindhárom mérési pontban meghaladta a határértéket.

Az arzén és az ólom mennyisége a hatszorosa volt a megengedett határértéknek.

Határértéken túli eredményt mutattak ki az etil-benzolból, a xilolokból és a naftalinokból is egy vagy több mérési ponton.A talajban a cink, a higany és a THP (C5-C40) szintén túllépte a szennyezettségi határt.

Tehát tíz éve tudható, hogy alacsony vízállásnál az egykori gázgyár talajvízbe szivárgott mérgei a Dunába folynak, ami normál vízállásnál láthatatlan. A szennyeződés a folyóba kerülve felhígul, de bizonyos mennyiségben, az alacsony vízállásnál kevésbé hatékony parti szűrésű kutakon keresztül akár az ivóvízbe is bekerülhet.

A talált rákkeltő anyagok közvetlen veszélyt inkább azokra jelentenek, akik az alacsony vízszintállásnál közvetlenül érintkeznek a csurgalékvízzel, vagy beszívják azokból képződött gázokat. Azaz főleg állatokat (halakat, madarakat, kutyákat) érinthet, esetleg az arrafelé horgászó, sétáló embereket.

A kármentesítésre kiírt első tender eredménytelen volt, az egyetlen jelentkező a becsült érték (9,49 milliárd forint) kétszereséért vállalta volna a feladatot .
A szomszédos területen fekvő Graphisoft Park viszont gyors és olcsó megoldást javasol, miután a szennyezett területen a kármentesítés előtt semmiféle fejlesztést nem tudnak megvalósítani.

További részletek itt.

Fotó: Shutterstock