Az országos ellenőrzéseket tart a fogyasztóvédelem, amelyek során azt méri fel, hogy az üzletek bejárata előtt jól láthatóan kihelyezték-e a tájékoztatást arról, hogy egy időben összesen hány vevő tartózkodhat a vásárlótérben - írja a Magyar Nemzet. Azt is nézik, hogy gondoskodnak-e a négyzetméter-alapú korlátozás betartásáról, továbbá hogy kihelyeztek-e a kézfertőtlenítőt az eladótérben.

A kormányhivatalok hatósági hatáskörben 3370 újraindult üzletet ellenőriztek az országban, eddig összesen 433 kereskedelmi egységnél tapasztaltak jogsértést és 37 kötelező határozat született. A kifogásolt üzletek több mint fele már az ellenőrzés alatt pótolta a hiányosságokat.

Egy kiskunfélegyházi székhelyű vállalkozás három pékségében a nyitvatartási idő alatt két alkalommal is szabálysértést észleltek a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal szakemberei. Ez az első olyan újraindult cég, amelyet az április 12-én kezdődött országos fogyasztóvédelmi ellenőrzés-sorozatban megbírságoltak, kétszázezer forintra.

A cég több péksége két bejárattal rendelkezik, a hetven-száz négyzetméteres eladóterek előtt azonban az egyik ajtóban sem volt kihelyezve olyan tábla, amely tájékoztatta volna a vásárlókat a bent tartózkodók megengedett számáról. A helyszíni vizsgálatokon kiderült, hogy április 8-a előtt még volt a bejáratoknál felirat, de azokat a helyszíni fogyasztás újbóli engedélyezésekor leszedték.