"A nemzeti ügyek kormánya elkötelezett a múlt hibáinak kijavítása iránt, ezért tovább megyünk az államadósság csökkentésének és a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartásának útján. Ennek megvalósítása során folyamatosan konzultálunk az Európai Bizottsággal (EB) és szívesen fogadjuk javaslataikat, felvetéseiket - reagált közleményben a nemzetgazdasági tárca Olli Rehn uniós gazdasági biztos bejelentésére, amely szerint kezdeményezik a magyarországi uniós támogatások felfüggesztését, mivel a magyar kormány nem tett eleget a túlzottdeficit eljárás során megfogalmazott EU-s ajánlásoknak.

A nemzeti ügyek kormánya elégedett

A nemzeti ügyek kormánya a teljesítményben hisz, a számok pedig önmagukért beszélnek: az EU-hoz való csatlakozásunk óta először 2012-ben lesz 3 százalék alatt a költségvetés hiánya, így egyike vagyunk azon hét uniós tagállamnak, amely teljesíteni tudja ezt a célt. Ráadásul a kormány úgy adott tárgyalási mandátumot Fellegi Tamásnak az IMF-fel való megbeszélésekre, hogy erősítse meg: a 2013-as költségvetés hiányát is 3 százalék alatt fogjuk tartani - véli a szaktárca.

A kormány ezeket az eredményeket úgy éri el az európai gazdaság bizonytalanságai közepette, hogy 2010-ben nagyon súlyos helyzetet örökölt szocialista elődeitől.

A Széll Kálmán Tervvel már sínen vagyunk

"Örömmel vesszük, ha a mostani döntéstől eltérően az EB a konzultációk során figyelembe fogja venni az államadósság tartós csökkentése érdekében végrehajtott strukturális átszervezéseket. A 2011 tavaszán meghirdetett Széll Kálmán Terv gyakorlatba ültetése a tervek szerint halad, a szükséges jogszabályi változtatások mintegy 80-90 százalékát a kormány és az Országgyűlés elvégezte, a végrehajtott akciók költségvetési vonzata is mintegy 60 százalékban teljesült. Ezen folyamatok áttekintése és továbbvitele kiemelt hangsúlyt kap a következő hetek tematikus kormányülésein, amelyek a Széll Kálmán Terven keresztül meghirdetett strukturális átalakítások továbbvitelét alapozzák meg." - zárul az NGM közleménye.