Az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdés hangzott el arra vonatkozóan, hogy az FGSZ Földgázszállító Zrt. csütörtök délután váratlanul, határozatlan időre megszakította a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást Ukrajna felé. A Naftogaz ukrán gázszolgáltató közleménye szerint nem tudta elérni a magyar gázszállítót, hogy tájékoztatást kapjon tőle a gázszállítás leállásának okairól és időtartamáról, és tudomásuk szerint a nyugat-európai gázszolgáltatók sem kaptak az FGSZ-től semmilyen "meggyőző" magyarázatot az intézkedésre.

Az Európai Bizottság üzenete világos: az Európai Tanács döntése értelmében minden uniós tagállamnak elő kell segítenie, hogy az Ukrajnából érkező gázáramlást meg lehessen fordítani, vagyis meg kell teremteni a fordított irányú gázszállítások lehetőségét - közölte pénteken Helen Kearns, a brüsszeli testület egyik szóvivője, aki emellett arra is felhítva a figyelmet, hogy semmilyen jogi akadálya nem lehet annak, hogy a Gazpromtól vásárolt földgázt bármelyik uniós vállalat továbbértékesíthesse, akár az unión belül, akár azon kívül.

Ukrajna június óta nem kap gázt Oroszország felől ki nem fizetett számlák feletti viták miatt, így azóta Magyarországon, Lengyelországon és Szlovákia felől érkezik gáz az országba.

Az ukrán cég közleményében megjegyezte, hogy a leállás néhány nappal Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatójának hétfői budapesti tárgyalása után, illetve néhány órával a háromoldalú ukrán-orosz-EU gáztárgyalások újabb berlini fordulója előtt történt.

Az FGSZ MTI által idézett közleménye szerint az elrendelt megszakítás oka, hogy a rendszerhasználók értesítése szerint a szeptember 26-i gáznaptól kezdődően jelentősen megnő a beszállítási igény. Az ellátásbiztonság és a hálózati egyensúly fenntartása érdekében a beregdaróci csomópont kapcsolását át kell alakítani olyan módon, hogy a csomóponthoz kapcsolódó valamennyi távvezeték az ország belseje felé történő szállításra legyen alkalmas.