Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államháztartás központi alrendszerének bevételi oldala továbbra sem roppant meg, az adóbevételek az időarányostól csak mérsékelten, mintegy 5 százalékponttal maradtak el az első félévben. Megjelent azonban egy sor olyan államháztartási kiadás, amelyre előzetesen csak részben lehetett felkészülni. Az egészségügy kiadásai ugyanis a tavaly 1850 milliárd forint után idén elérhetik a 3000 milliárd forintot - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Világgazdaságnak.

Az idei, jórészt egyszeri tételeknek köszönhető elszaladás után véleménye szerint jövőre újra a GDP 3 százaléka alatt maradhat az áht-hiány. Eközben a bruttó államadósság idén minden bizonnyal a GDP 75-77 százalékára emelkedik, majd jövőre már újra süllyedhet a mutató. A konvergenciaprogrammal összhangban a 60 százalékos szintet valószínűleg 2023-2024-ben érhetjük el.

- Főleg modernizációs szükségleteket látok az egészségügyben, az oktatásban és az iparban, ahol tovább kell folytatni a hatékonyságjavítást - fogalmazott a KT első embere.

Arra a kérdésre, hogy mikor valósulhat meg a 9 százalékos személyi jövedelemadó (szja) bevezetése, meglehetősen dodonai válasz érkezett. A közgazdász szerint a fő kérdés, hogy mennyire lesz erős és gyors a kilábalás. Most fut ki a szociális hozzájárulási adó (szocho) mérséklése. "Ha a trendek jól alakulnak, akkor az szja-mérték csökkentésének is meglesz a tere, de ebben óvatos lennék. Egyelőre semmit nem kellett feladnunk, mindenben tartjuk magunkat a tervekhez, de az, hogy mennyire tudunk gyorsan tovább haladni, nagyban függ a körülményektől" - fogalmazott Kovács Árpád.