Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államháztartás idei gazdálkodása rendkívül szerencsés környezetben zajlik: az alapfolyamatok is kedvezőek, hisz az áfa, személyii jódelemadó és egyéb bevételek folyamatosan nőnek köszönhetően a növekvő béreknek és fogyasztásnak. Ráadásul az szja bevételek úgy tudtak emelkedni tavalyhoz képest, hogy januárban egy százalékponttal csökkent az adó kulcsa. A kiadások viszont lényegesen elmaradnak a tavalyitól, hisz az uniós kifizetések már leálltak - derül ki a nemzetgazdasági tárca által ma közzétett részletes adatokból.

Ezen folyamatokra épülnek rá az egyszeri bevételek: az MNB százmilliárdos nyereségéből 50 milliárdot befizet az államnak - ez meglepetéspénz. 270 milliárd forint folyt be korábban nem tervezett földárverésekből, illetve 270 milliárd extra társasági adót fizet be az idén - és jövőre ugyanennyit - a GE (ex-General Elctric) magyar leánya az amerikai anyacég optimalizációs trükkje keretében. Ezen folyamatok együtt magyarázták, hogy államháztartás hiánya 15 éves pozitív rekordot döntött meg: az első nyolc hónapban csak 274 milliárd forint volt, ennél kedvezőbb adatot utoljára 2001-ben produkált az állam, az első Orbán-kormány országlása alatt.

Lehetne kisebb a hiány, de inkább elköltik a pénzt

A költségvetési folyamatok lehetővé tennék a tervezett 761,6 milliárd forintnál lényegesen kisebb év végi hiány elérését, ám a kormány következetesen tartja magát az eredeti célhoz, ugyanis a következő hetekben akarják bejelenteni növekedésösztönző programjukat, ami részint a kiadások növelését, de a munkaadói tb-járulékok, a szociális hozzájárulási adó (célzott) csökkentését tartalmazhatja.

Visszatérve az augusztusi részletekre: az első nyolc hónapban 370,9 milliárd forintnyi társasági adó folyt be, ami 156,1 milliárd forinttal magasabb a tavalyi bevételeknél. A GE eddig a 270 milliárd felét fizette be, ami 135 milliárd forint, vagyis a magyar cégek adóbefizetései is mintegy 15 milliárddal növekedtek egy év alatt. Jól teljesítenek az e-útdíjbevételek: a kamionok által fizetendő időalapú tarifából eddig 100,2 milliárd forint folyt be, ami 6,7 milliárddal magasabba tavalyinál. Jól teljesít a szociális hozzájárulási adó is, itt a többletbevétel 202,7 milliárd forint, a cégek az első nyolc hónapban már 2968,4 forintot fizettek ezen a címen a társadalombiztosításnak.

Nem csökkentek a jövedéki adóbevételek sem

Jövedéki adóból 634,8 milliárd folyt be eddig, ami 4 milliárddal több a tavalyinál. Az üzemanyagok esetében a csökkenő árakat messze kompenzálta a magasabb forgalom, az adóbevételek 378,3 milliárd forintra rúgtak, ami 10,5 milliárdos növekedés. A többletbevételek ellenére döntött a kormány, illetve a parlament jövedéki adó kvázi emeléséről, amit a csökkenő bevételekkel indokoltak. Október elsejétől a benzin adója 5, a gázolajé 10 forinttal drágul literenként, ám az áfa miatt az áremelkedés ennél magasabb lesz; a benzin estében 6,35 forinttal gázolajnál 12,7 forinttal emelkedik az adótartalom.

Jól teljest az ÁKK

Az államháztartás nettó kamatkiadásai az első nyolc hónapban 626,2 milliárd forintra rúgtak - ami meglepő módon némileg meghaladja a tavalyi 620,9 milliárd forintot. A növekedés oka nem a kiadási oldalon keresendő, hanem az államháztartás kamatbevételei zuhantak drasztikusan. Az első nyolc hónapban az államháztartás hiánya 274 milliárd forinttal nőtt, miközben a hiány finanszírozó államadósság csak 158,6 milliárd forinttal volt magasabb mint januárban - ami szintén pozitív rekord. A forintadósság 1589,9 milliárd forinttal emelkedett, ám az államadóssá-kezelő 1208 milliárdnyi devizahitelt törlesztett a tavaszi hónapokban. Tovább mérsékelte az adósság növekedését a megmarad devizaadósság 60,9 milliárd forintos leértékelődése - ami a forinterősödés következménye, de ennél jelentősebb volt az a 162,4 milliárdos átértékelődési nyereség, amit az ÁKK az adósságfinanszírozáshoz kapcsolódó keresztárfolyam-változásokon ért el.