A Magyar Államkincstár pénteken közzétett adatai szerint az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek tartozásállománya február végén 88,7 milliárd forintra rúgott, ami a januári helyzethez képest 1,1 milliárd forintos csökkenést jelent. A tavaly októberi szinthez képest pedig már 32 milliárd forintos a csökkenés mértéke.

Az összes tartozásból 30 nap alatti 33,4 milliárd forint, 30 és 60 nap közötti 18,5 milliárd forint, 60 napon túli lejáratú 33,1 milliárd, átütemezett tartozás (esedékessége megállapodás alapján későbbi időpontra lett átütemezve) 3,7 milliárd forint - részletezte a MÁK.

A 88,7 milliárd forintból 16 milliárd forintra rúg az állammal szemben fennálló tartozás, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya - amelyből 2,6 Mrd államháztartáson belüli tartozás - 72,4 milliárd forint.

Az államkincstár tájékoztatásából még kiderül, hogy a teljes adósságállomány több mint fele (54,9%) a 2012-2014. években a központi alrendszerbe átvett, ezt megelőzően önkormányzati, illetve nonprofit és egyéb gazdasági társaságként működő intézményeknél halmozódott fel.

A részletes adatok alapján egyértelműen látható, hogy az EMMI-nél volt látványos adósságcsökkenés, de az NGM és a NAV is csökkenteni tudta tartozásait. Ezzel szemben a KIM fejezetében közel 1 milliárdos adósságnövekedés következett be februárban.