Miközben hétfőn mérföldkőhöz érkezett a Nabucco-projekt finanszírozásának biztosítása, itthon a kormány részéről nem találtunk olyan illetékest, aki a projekt jelenlegi állásáról tájékoztatást tudott volna nyújtani.

A brüsszeli bejelentés szerint a hét első napján az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD); az Európai Beruházási Bank (EIB); az International Finance Corporation (IFC, a Világbank csoport tagja), a Nabucco részvényesei és a Nabucco Gas Pipeline International vállalat megbízó levelet írtak alá Brüsszelben. Ez a megállapodás a Nabucco projekttel kapcsolatos akár négy milliárd euróig terjedő finanszírozást magában foglaló projekt értékelő folyamat kezdetét jelenti. Az is kiderült, hogy a korábbi tervekhez képest csak egy évvel később, 2012-ben indulhat a Nabucco gázvezeték építése; a gázszállítás így 2015-ben indulhat el a csővezetéken.

Válaszra várva

Közben meglehetősen bizonytalan az új magyar kormány Nabuccóval kapcsolatos kommunikációja. A Nabucco és Déli Áramlat projektek hazai koordinációját a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) berkein belül az Energetikai Helyettes Államtitkárság követi figyelemmel, azonban a projektek kapcsán a Magyar Állam "képviseletét" Bayer Mihály, korábbi Nabucco utazó nagykövet, jelenlegi energiabiztonságért felelős nagykövet látja el - közölte érdeklődésünkre az NFM.

Kérdésünkre a tárcától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a projekt jelenlegi állásáról is Bayer Mihály tud bővebb tájékoztatást nyújtani. Ezt azonban megkeresésünkre cáfolta a korábbi Nabucco-nagykövet, Bayer Mihály elmondása szerint már nem ő az illetékes az ügyben. A Nabucco egykori utazó nagykövete szavai szerint utódja most veszi át tőle a munkát. Ugyanakkor az új felelőst egyelőre nem kívánta megnevezni, arra hivatkozva, hogy nem tudja, hol tart formálisan a kinevezés. (Értesüléseink szerint egyébként Bayer Mihály a jövőben "valódi" nagykövet lesz, vagyis külföldi megbizatás várhat rá.)

Természetesen ezek után is szerettük volna megtudni, hogy ki tud információt adni a Nabucco-ügy helyzetéről. A Külügyminisztérium - amelyhez az NFM Bayer Mihály eléréséhez irányított minket - telefonos megkeresésünkre azt kérte, hogy emailben küldjük el kérdéseinket; azonban a csütörtökön feltett kérdésre hétfőig sem érkezett válasz a tárcától.

Kiemelt jelentőség

Ezzel együtt, a megalakuló új kabinet egyik első dolga volt, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Nabucco gázvezeték magyarországi szakaszának kiépítéséhez és a vezeték üzemszerű működtetéséhez kapcsolódó beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket. Az új kormány rendeletben döntött a kérdésről, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a kormányváltás idején az átadás-átvételi dokumentumban külön is foglalkozott a témával.

A szaktárca a Nabucco-projekttel kapcsolatos érdeklődésünkre adott válaszában a korábbiakhoz képest némileg meglepő módon kiemelte az orosz Gazprom szervezésével megvalósuló Déli Áramlat gázvezeték fontosságát is. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a tárca meglátása szerint a lakosság ellátásának biztonságát az növeli igazán, ha több szállítási útvonalon, több forrásból érkezik földgáz hazánkba - közölte az NFM. Ebből a megfontolásból mind a Nabucco, mind a Déli Áramlat kezdeményezése egyformán fontos a kormány számára - fogalmaztak. Az ellátásbiztonság növelése mellet a több forrás és szállítási útvonal hosszú távon a költségek tekintetében is kedvező hatással lehet a hazai gázárakra - tették hozzá.

Kizárják egymást?

Alig több mint egy évvel ezelőtt, a Nabucco-gázvezetékről szóló szerződés aláírásának apropóján tartott sajtótájékoztatón az akkor még ellenzéki Németh Zsolt - aki az új kormányban a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára - a Fidesz.hu beszámolója szerint azt mondta, "a Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy a szocialista kormány az elmúlt években a Nabucco-vezeték gazdasági ellehetetlenítésre kitalált orosz kezdeményezést, a Déli Áramlatot minden eszközzel támogatta, és hogy Magyarországot elkötelezte a Déli Áramlat megvalósítása mellett. Minden komolyabb hazai és nemzetközi elemző felhívta a figyelmet arra, hogy a Nabucco-, illetőleg a Déli Áramlat-projekt kizárja egymást. Ezért arra kérte a kormányt, hogy a választásokig függessze fel a Déli Áramlat-gázvezeték munkálatainak az előkészítését, amely mellesleg nem rendelkezik sem világos műszaki, sem azonosítható pénzügyi háttérrel."

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium minapi tájékoztatása szerint azonban "a Déli Áramlat projekt ráadásul több is mint egy sima új gázvezeték építése. A vezeték mellett jelentős földalatti gáztároló kapacitás kiépítése is szerepel az elképzelések között. Erre a magyarországi geológiai viszonyok ideális lehetőséget adnak. Amennyiben ez Magyarországon valósul meg, akkor hazánk szerepe a térség ellátásában felértékelődik, és egy fontos földgáz elosztó csomópont (hub) szerepünk lesz."