Soha nem volt még annál hidegebb Magyarországon, mint amit ezen a napon mértek. 1940. február 16-án Görömbölytapolcán, mai nevén Miskolctapolcán

mínusz 35 Celsius-fokot mért a Meteorológiai és Földmágnességi Magyar Királyi Központi Intézet

A "közelmúltban" Zabaron mérték a leghidegebbet, 2003. január 12-én a településen -31,9 Celsius-fokig süllyedt a hőmérő higanyszála.

Magyarország leghidegebb települése

hőmérsékleti negatív rekordok alapján Magyarország leghidegebb települése egyértelműenNógrád megyében található Zabar. Őt pedig Putnok és Csákvár követi a sorban.

Miért éppen Zabar?

Erős lehűlés akkor alakul ki, ha nincs a közelben nagyobb város, amelynek hősziget hatása akár 5-7 fokkal is tudja emelni a környező levegő minimumhőmérsékletét – olvasható az esotanc.hu-n.

A széljárás is befolyásolja a lehűlés mértékét. Minél szélcsendesebb az időjárás, annál jobban le tudnak hűlni a felszín közeli rétegek. ezért a szélcsendesebb területek előnyben vannak.

Végül a domborzat hatása is nagyon jelentős, mert a hegyekkel, vagy dombokkal körülvett mélyedésekben lényegesen hidegebb van, mint a környezetében.

Zabar azért tart annyi rekordot, mert a fenti három szempontból is ideális a fekvése. Ugyanakkor számos olyan települést lehetne felsorolni, különösen az északkeleti országrészben ahol ezek a feltételek fennállnak, de nincs hivatalos mérőállomás.

Az abszolút rekord

A földi mérések alapján egyébként 1983. július 21-én az antarktiszi szovjet Vosztok állomáson volt a Földön valaha mért legalacsonyabb természetes hőmérséklet: -89,2 Celsius-fok.