Az elmúlt tíz év szeptemberi hónapjait vizsgálva sosem volt még ilyen alacsony az álláskeresők száma - közölte honlapján a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ). áSzeptemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,7 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,9 százalék.

A múlt hónapban összesen 59,5 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 10,9 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma egy év alatt 5,8 százalékkal esett vissza.Az álláskeresők 29 százaléka - összesen 100,1 ezer ember - tartósan, vagyis több mint egy éve keresett már munkát, ami 3,3 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál.

Még a munkanélküliség is csökkent

Az NFSZ adatai szerint szeptemberben 165,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, az álláskeresők több mint fele (51,7 százalék) ugyanakkor semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A foglalkoztatók összesen 67,8 ezer üres álláshelyet jelentettek be a múlt hónapban, ezek 72 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 49,3 ezer volt, amelynek túlnyomó része a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2015 június-augusztusi gördülő negyedévben 303,8 ezer volt, ez 6,7 százalékos munkanélküliségi rátát jelez. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 1,0 százalékponttal volt alacsonyabb.