Csütörtökön (2021.06.24.) ismét megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord: a csúcsidőnek számító 18:45 és 19:00 közötti időszakban a hiteles bruttó rendszerterhelés átlagértékeként 6940 megawattos (MW) adatot rögzített a Mavir. Ez 126 MW, azaz 4,6 százalékos növekmény az előző napon mért, szintén rekordértékhez képest, ugyanakkor ez csupán 179 MW-tal kevesebb, mint a téli rendszerterhelési csúcs (7119 MW)

Tihanyi Zoltán a Mavir rendszerirányítási és piacműködtetési vezérigazgató helyettese szerint a nyári és téli időszakban rögzített rendszerterhelési adatokból megállapítható, hogy a rendszerterhelési csúcsok értékei egyre inkább megközelítik egymást, így hazánk villamosenergia rendszerterhelési karakterisztikája hasonló jegyeket kezd mutatni a mediterrán országokéval.

Úgy látja, hogy a napelemek elterjedésével növekedett a magyarországi termelő kapacitás és a termelői paletta. Ugyanakkor az elmúlt napok csúcs döntéseit jellemzően a kora esti órákban regisztrálták amikor a naperőművi termelési volumen már csupán a beépített kapacitása 10-15 százalékát produkálja, miközben a fogyasztási csúcsok okaként a tartós kánikula idején erőteljes klíma- és hűtőberendezés használat jelölhető meg.

Kép: MAVIR

A napi csúcsterhelési szint június elején még 6000 MW körül alakult.

A Mavir közleményéhez kívánkozó információ, hogy a napi villamos energia termelési csúcsok hogyan változtak. Ahogyan az alábbi ábrán - amely szintén a Mavir adatbázisából építkezik - az látszik, hogy a napelemes rendszerek (sárga) az elmúlt napokban akár 1200 MW fölötti csúcsteljesítményig is eljutottak, miközben a paksi atomerőmű (kék)  a teljesítőképessége határán, 2000 MW-on termel, és a Mátrai Erőmű (piros) is "hozza a formáját" a 400-450 MW teljesítmény legadásával. 

Kép: MAVIR

A Mavir fogyasztási görbéjén az nem látszik, de a rekordszint magyarázataként elhangzó kora esti klímázáshoz kiegészítésként hozzátartozik, hogy a magyarországi, beépített napelemes potenciál nem 1200 MW, hanem sokkal inkább már 2300-2400 MW lehet (2020 december első napjaiban lépte át a 2000 MW-os határt), és ez a kapacitás bizony, már dolgozik. Csak nem feltétlenül a hálózatra, hanem a saját fogyasztójának - aki akár a klímaberendezését is működtetheti erről a forrásról.

Mindez azt jelenti, hogy a háztáji napelemes rendszerek nélkül a Mavir feltételezhetően sokkal nagyobbterhelést is mérhetne - illetve nem csak a kora esti időszakban mérhetne ilyen kiugró adatokat.