A kormány több mint ezermilliárd forint uniós támogatást fizetett ki idő előtt, hogy a vállalkozások, önkormányzatok és más pályázók munkahelyteremtő, gazdaságélénkítő beruházásai minél hamarabb elindulhassanak. Az államtitkár hangsúlyozta, az uniós támogatások megelőlegezése átmenetileg növeli ugyan a költségvetés hiányát, de ez is az államháztartás kedvező helyzetét mutatja, hiszen nem minden EU-tagállam képes a Brüsszeltől kapott támogatásokat átmenetileg saját forrásból pótolni.

A rekordmagas - csaknem 700 milliárd forintos - júniusi hiányt az otthonteremtési támogatások (85 milliárd forint) és az államadósság lejárati szerkezetéből adódó kifizetések (300 milliárd forint) is növelték, ennek ellenére az államháztartás finanszírozási helyzete továbbra is stabil - tette hozzá.

Az állampapírok tartósan alacsony hozamok mellett is keresettek, az államadósság tovább csökkenhet és a költségvetési hiánycél sincs veszélyben, a gazdaság éves növekedése pedig meghaladhatja a 4 százalékot - hangsúlyozta Banai Péter Benő.