Mészáros Lőrinc nem átlagos polgármester. Azon túl, hogy irányít egy falut Magyarországon, birtokában vannak kiadók, szállodák, egy nukleáris technológiai cég és egy bank. Magyarországon úgy vélik, hogy céges bevásárlási listáját Orbán Viktor miniszterelnök diktálja.

Ezzel a felütéssel kezdődik a német Deutsche Welle cikke, amelyben három magyar szerző mutatja be a német és angol nyelven beszélő olvasóknak a magyar milliárdost. (Mészáros Lőrinc 120 milliárd forint becsült vagyonnal az 5. a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 rangsorában - a szerk.) Az íráshoz mellékelt videó címe: Magyarország: Orbán Viktor és a nepotizmus.

Kopogós számok

Mészáros megítélését honfitársai körében eléggé egzaktan tükrözheti az Opimus Global Nyrt. (nemrégiben Opus Global Nyrt.-re változott a neve - a szerk.) részvényárának alakulása. Tavaly decemberben 40 forintot kellett fizetni egy Opimus-papírért, ami mostanra bőven 300 forint fölé emelkedett. A nyolcszoros növekedést semmi más nem indokolja, mint hogy Mészáros Lőrinc lett a vállalat tulajdonosa.

A befektetők úgy látják, hogy manapság ez a sikeres üzlet garanciája Magyarországon.

A G-nap után

Az írás beszámol arról, hogy Mészáros üzleti sikere Orbán Viktor és Simicska Lajos, a Fidesz "korábbi pénztárnoka" viszonyának 2015. eleji megromlása (a nevezetes G-nap) után ívelt fel. Ezt megelőzően, 2010 és 2015 között az utóbbi cégei voltak a legsikeresebbek a közbeszerzési pályázatokon. Idézik Mészárost, aki saját szavaival három kedvező tényezőre - Isten, szerencse és Orbán Viktor - vezette vissza látványos sikerét.

A viszonylag hosszú cikk ezután leírja a volt gázszerelő tulajdonszerzéseit, megjegyezve, hogy a 100 leggazdagabb magyart felsoroló listán szereplő vagyonbecslés még azelőtt készült, hogy az Opimus megkezdte volna látványos tőzsdei felfutását. Kiderül az is, hogy a Mészáros érdekeltségeibe tartozó cégek tavaly 740 millió euró értékű tendert nyertek egyedül vagy konzorciumban más vállalatokkal.

A vállalkozó lépésről lépésre vált építőipari beruházóból szállodalánc-tulajdonos és médiamogul. Utóbbiként abba a helyzetbe került, hogy a Mediaworks beszüntette a Népszabadság, a legnagyobb példányszámú ellenzéki napilap kiadását nem sokkal azelőtt, hogy Mészáros kezébe került volna a Mediaworks.

Nem kispályázik

A történet végén kiemelkedik két nagy bevásárlás. Az egyik a nukleáris energetikai iparban tevékenykedő cseh KrálovoPolská Ria magyar leányvállalata többségének megszerzése. Ez a cég az orosz a paksi bővítésért felelős Roszatom egyik partnere, ezért úgy tűnik, Mészáros jelentős haszonélvezője lehet Magyarország jelenlegi legnagyobb fejlesztési projektjének. A beruházás forrásának nagyját egy 10 milliárd eurós orosz hitel adja.

A másik nagy dobás, hogy a volt gázszerelő közvetett tulajdonos lett az MKB-ben, Magyarország egyik legnagyobb bankjában, amelyet az adófizetők pénzéből tettek rendbe. Az MKB Mészáros befektetéseinek egyik jelentős finanszírozója. A magyar pénzügyi szabályozó hatóság nem állta útját annak, hogy a pénzintézet egyik nagy adósa befolyást szerezzen a cégeit hitelező bankban - zárul a cikk.

(A nyitókép forrása: Kisbenedek Attila, AFP)