Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eltúlzottak, sőt alaptalanok lehetnek azok a vélemények, amelyek sötét képet festenek a nyugdíjrendszer jövőjéről - írja véleménycikkében a Népszavában Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke. A rossz hírek egy részének hátterében olyan pénzügyi szolgáltatók állnak, akik el akarják adni nyugdíj-megtakarítási termékeiket.

A nyugodt idős kort ígérő cégek ajánlatai akár jók is lehetnek, ám Magyarország élen jár a munkát terhelő adók és járulékok terén, ezért viszonylag kevés szabadon elkölthető pénze marad az embereknek. Az MNB adatai szerint a magyar háztartásoknak csak a negyede képes megtakarítani, amiből jól látható, hogy a lakosság öngondoskodási lehetőségei szerények.

A riogatók másik csoportja a demográfiai változásokra hivatkozik, nevezetesen arra, hogy az állami felosztó-kirovó nyugdíjrendszerben egyre kevesebb aktív munkavállaló befizetéseiből kell fizetni egyre több nyugdíjas járandóságát. Ennek a logikának az a hibája, hogy figyelmen kívül hagyja hatékonyság növekedését, például a robotizációt, ami azt jelenti, hogy a jövőben kevesebb ember jóval nagyobb termelési értéket állíthat elő.

Végül a harmadik "rémhír" úgy szól, hogy összeomlik a nyugdíjkassza. Ez azért nem igaz a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint, mert a magyar költségvetésben csak formailag létezik önálló nyugdíjalap. Valójában - ahogy egy kormánytisztviselő korábban fogalmazott - a központi költségvetésben az összes bevétel fedezi az összes kiadást, azaz a bevételek nagyságán és a kormányon múlik, hogy a közösből mennyit fordít a nyugdíjakra.

A fotó forrása: Napi.hu