Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány további hullámainak megfékezése és a betegek védelme érdekében az egészségügyi dolgozóknak mostantól már kötelező a védőoltás felvétele - írta meg a kormány hivatalos koronavírus oldala csütörtök este. Az egészségügyi dolgozók túlnyomó többsége már felvette a koronavírus elleni oltást, csak kevesen maradtak, akik még nem oltották be magukat. A dolgozók ugyanis fokozottan ki vannak téve a fertőzésnek és egyúttal forrásai lehetnek a vírus közösségi terjedésének. Oltásukra saját egészségük és a betegek egészségének védelme érdekében is szükség van - olvasható a közleményben.

A Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent kormányrendelet szerint az

  • alapellátást,
  • ügyeleti ellátást,
  • járóbeteg-szakellátást,
  • diagnosztikát,
  • fekvőbeteg-szakellátást,
  • mentést igénylő ellátást,
  • betegszállítást,
  • bentlakásos szociális vagy gyermekvédelmi intézményben szervezett egészségügyi ellátást,
  • fegyveres és rendvédelmi szervek egészségügyi ellátását (dolgozók és fogvatartottak alapellátását),
  • közvetlen lakossági gyógyszerellátást

nyújtó egészségügyi szolgáltatóknál nem foglalkoztatható olyan dolgozó, aki a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltást nem vette fel. Aki nem oltatta be magát, annak 2021. szeptember 1-jei határidőt szabnak meg arra, hogy azt megtegye. Az oltás alól csak az mentesülhet, akinek egészségügyi indokból ellenjavallt a védőoltás felvétele, és azt orvosi szakvélemény is alátámasztja.

Aki már megkapta a védőoltást, annak azt igazolnia is kell a munkáltató felhívására. Aki szeptemberig nem oltatta be magát, annak a munkáltató felhívására 15 napon belül igazolni kell, hogy azt megtette - ha nem, akkor azonnal hatállyal elbocsátják, és ilyen esetben felmentési vagy felmondási idő és végkielégítés sem illeti meg.

A szakmai szervezetek támogatják

Az egészségügyi dolgozók kötelező oltását a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara is támogatja, és azt az Országos Kórházi Főigazgatóság is indokoltnak tartja mind az ágazatban dolgozók, mind a betegek és a hozzátartozóik egészségének védelme érdekében.

Az egészségügyi szolgáltatók nem hozhatnak létre új jogviszonyt olyan egészségügyi dolgozóval, aki nem veszi fel az oltást és meg kell szüntetni a jogviszonyt azzal az egészségügyi dolgozóval, aki megtagadja az oltás felvételét - írta a kormány a koronavirus.gov.hu oldalon.

Azok az egészségügyi dolgozók, akik már több mint 4 hónapja kapták meg a második oltásukat, már a harmadik oltást is kérhetik.