Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megjelent a kormány rendelete az élelmiszerek és az üzemanyag hatósági árának újabb három hónappal, december 31-ig történő meghosszabbításáról. A hosszabbítást Gulyás Gergely kancelláriaminiszter már a szeptember 17-ei kormányinfón bejelentette.

A kisbenzinkutak támogatását is meghosszabbítják december végéig. Az állami vagy önkormányzati bérlemények után sem kell díjat fizetniük december végéig, és a rendelet szerint a kiskereskedő mentesül "a jövedéki kiskereskedőként folytatott értékesítési tevékenysége alapján megállapított energiamegtakarítási kötelezettség 83 százalékának teljesítésére vonatkozó kötelezettsége alól". (A korábbi 58 százalék helyett.)

A kormány módosította a 2022/2023-as tanév rendjét a központi őszi szünet eltörlése és a téli szünet meghosszabbítása miatt - ezt az energiaspórolásra hivatkozva a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón jelentette be. (A korábbi rend szerint az őszi szünet október 29-től november 6-ig tartott volna, most viszont eltörölték, de Gulyás Gergely közlése szerint az iskolák saját hatáskörben kiadhatják a Mindenszentek és Halottak napja utáni három munkanapot szünetnek. A téli szünet pedig hat nappal - amiből négy munkanap - meghosszabbodik, így december 22-től január 8-ig tart.)

A rendelet szerint ebben a tanévben a tanulóknak két alkalommal kell legalább hat összefüggő napból álló tanítási szünetet biztosítani.

  • A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. december 21. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2023. január 9. (hétfő).
  • Őszi szünet a 2022/2023-as tanévben nem adható ki, ettől a nemzetiségi oktatásban részt vevő iskolák sem térhetnek el.
  • Ebben a tanévben a tanítási év utolsó tanítási napja 2023. június 16. (péntek). (Korábban június 15. volt az utolsó tanítási nap.)

Szünet lesz a kormányzati szerveknél is

A kormány egy harmadik rendeletében kormányzati igazgatási szünetről is döntött, amely 2022. december 22-től 2023. január 6-ig tart. A munkáltatónak kötelező szabadságot kiadni az igazgatási szünetre eső valamennyi munkanapra a kormányzati igazgatási szervnél foglalkoztatott személyek részére.