A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet kimondja, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az önkéntesen igénybe vehető és ingyenesen biztosított koronavírus elleni védőoltás igénybevételének szervezésével kapcsolatos feladatát az egészségügyi szolgáltató (például háziorvos), az egészségügyi államigazgatási szerv (például a Népegészségügyi Központ), az újonnan létrehozott Országos Kórházi Főigazgatóság, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatal bevonásával látja el. A felsoroltak az úgynevezett közreműködő szervek.

A NEAK, illetve a közreműködő szervek a NEAK által meghatározott, védőoltásra regisztráló személyeket a védőoltás igénybevételének rendjéről postai, illetve elektronikus vagy telefonos úton értesítik.

A NEAK a közreműködő szervek részére a védőoltás igénybevételére regisztráló személy által, a regisztráció során megadott postai, telefonos vagy más elektronikus elérhetőséget, valamint a védőoltás igénybevételéhez szükséges egészségügyi és személyazonosító adatot továbbítja.

Az értesítés szerint igénybe vett védőoltást követően a közreműködő szerv az átvett adatot haladéktalanul törölni köteles.

A rendelet szerdától hatályos.