A nyílt levélben egyebek mellett arra hívják fel a figyelmet az Index szerint, hogy "a válságos helyzet kezelésére az Orbán-kormánynak e törvény nélkül is minden szükséges jogi eszköz a rendelkezésére áll."

Továbbá hozzáteszik, hogy "ahol a rendeleti kormányzást szükségesnek érzik, ott is csak határozott időre (30-90 napra) hagyják jóvá. A határozatlan idejű és korlátlan terjedelmű rendeleti kormányzásra adandó felhatalmazás kizárná, hogy a kormány munkáját az Országgyűlés és rajta keresztül a választópolgárok ellenőrizzék". Szerintük különösen aggályos a szólás- és sajtó szabadságának korlátozása - jegyzik meg.

A V21 ezért kér minden kormánypárti és ellenzéki parlamenti képviselőt, hogy "ne mondjanak le a választás útján rájuk ruházott felelősségükről, és ne szavazzák meg a korlátlan idejű rendeleti kormányzást, a szólás- és sajtószabadság korlátozását!"

Az aláírók névsora: Balázs Péter, Bod Péter Ákos, Andor László, Bárándy Péter, Bozóki András, Érsek Ákos, Gábor Péter, Göncz Kinga, Holoda Attila, Hegyesiné Orsós Éva, Jeszenszky Géza, Kajdi József, Mellár Tamás, Nagy Zoltán, Pusztai Erzsébet, Raskó György, Székely Tamás.

Az Index emlékeztet, hogy az ellenzék már korábban közölte, hogy nem szavazzák meg a határozatlan időre bevezetendő rendeleti kormányzást.