A BÉT részvényesei az április 29-én tartott éves rendes közgyűlésen hatalmazták fel az igazgatóságot, hogy dolgozza ki az üzleti modell részleteit, és azt egy következő, rendkívüli közgyűlés elé terjessze elfogadásra.
A kereskedési rendszer cseréjéről mintegy másfél éve folyik vita és egyeztetés a BÉT menedzsmentje, illetve a részvényesek és a piaci szereplők között.

A tőzsde vezetése elkötelezett a rendszer cseréje mellett, ugyanakkor arra törekszik, hogy a döntés piaci konszenzuson alapuljon. A csere ellenzői egyrészt a mostani rendszer hibátlan és olcsó működésével érveltek korábban, másrészt attól tartanak, hogy sérülhet a hazai szereplők érdeke.

A tőzsde jelenlegi MMTS rendszerének cseréjét az indokolja, hogy a Közép- és Kelet-Európai Tőzsdeszövetség (CEESEG), amelynek a BÉT is tagja - a bécsi, a prágai és a ljubljanai tőzsdék mellett - , közös kereskedési platform kialakítására törekszik. A közös rendszerre való átállást a BÉT áprilisi közgyűlésen elfogadott, 2011-2015-re szóló stratégiája is leszögezi.
A bécsi és a ljubljanai értéktőzsdén a Xetra rendszer működik, ezt fogják várhatóan bevezetni a budapesti és a prágai tőzsdéken is.