Februárban újabb elégedetlenségi hullám söpört végig a rendőrségen - értesült a 24.hu. A lap szerint az Országos Rendőr-főkapitányság ezt tagadja, de forrásaik szerint nagyon magas a testületet elhagyók száma. Csökken a létszám, a beosztásokban viszont le kell fedni az elvárt szolgálatokat, de a sima szolgálatokkal egyre kevésbé tudják megoldani, ami azt eredményezi, hogy megint egyre több túlóra keletkezik, bennmaradóknak kell helyt állniuk a megüresedett posztokon. A hatalmas összegekből beszerzett autópark és az ingatlanberuházások ellenére a szakma reputációja nagyot esett - írta a 24.hu.

Rengetegen vállalnak brutális mennyiségű túlmunkát azért, mert csak így tudják elfogadható szinten tartani saját, illetve családjuk életszínvonalát. Az állomány jelentős része a cikk szerint az elmúlt években elfogadta a helyzetet: az alapilletmény kevés, de ki lehet egészíteni, még ha a pénzkereset nagy áldozatokkal is jár. A túlmunka, vagy ahogy a fegyveres testületeknél nevezik, a túlszolgálat megítélésének különösen jót tett a menekültválság időszaka.

Akkoriban sokakat rendeltek szolgálatra a határ mellé. Nekik tulajdonképp mindegy volt, hogy a családjuktól távol töltött napokon alig marad szabadidejük, a szolgálatban töltött órákat legalább jól megfizették. Sokan akár 50-100 óra (6-13 munkanap) pluszt is megcsináltak havonta, mert így a nettó fizetésüket fel tudták tornászni 150-200 ezer forintos sávból a 200-300 ezer közöttibe.

A rendőrség vezetése most meglehetősen kényes helyzetbe került: a túlszolgálat milliárdokat emészt fel, a kormány kifejezett szándéka a csökkentés, de az alacsony fizetések miatt nem lehet megszüntetni, mert az rövid úton emberhiányhoz vezet. Egyes megyékben már tavaly is nagyon spóroltak a túlóradíjakkal. A szabolcsi rendőröknek a főkapitány intézkedése nyomán például a több mint 55 ezer túlórából alig 7 ezer után fizettek pénzt, a többit szabadidővel próbálták megváltani. Drasztikusan visszaesett a szakirányú képzést nyújtó középfokú intézményekbe jelentkezők száma. A miskolci rendészeti szakközépiskolába 2010-ben még 2618-an jelentkeztek, tavaly már csak 640-en: ez több mint 75 százalékos visszaesést jelent. Pintér Sándor belügyminiszter szerint a közbiztonság védelme miatt kell túlszolgálatot elrendelni a rendőrségnél. A túlórapénzt viszont ütemezetten kifizetik.