Akár 2022-ig is megmaradhat annak a lehetősége, hogy a rendőrségi túlórákért ne csak szabadnap, hanem pénz is járjon - derül ki abból a beszámolóból, amelyet a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) szeptember 17-én tartott soros üléséről tett közzé a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ).

Az érdekvédők információi szerint a jelenlegi szabályozás (vagyis a pénzbeli megváltás lehetősége) meghosszabbítása szerepel a szakmai felettes szervek koncepciójában is, de a szükséges jogszabály-módosítás még nem jelent meg a Magyar Közlönyben. Vélhetően ezt az álláspontot képviseli a Belügyminisztérium is, a kormány azonban még dönthet másként is.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium politikai államtitkára a parlament hétfői ülésnapján azt mondta: 2015 és 2019 között 50 százalékos illetményemelés zajlott a rendvédelmi ágazatban, és nem igaz, hogy több ezren elhagyják a pályát. Jelezte: hamarosan egy belügyi törvénycsomagot nyújtanak be, aminek része lesz a 2019-es illetményemelés is. A rendőrség korábbi közlése szerint idén átlagosan 146-an hagyták el havonta a rendőrséget.

Egy 2015-ös jogszabály szerint 2019. januártól a túlórákat már csak szabadnappal lehet ellentételezni, pénz nem járna majd. Powell Pál, a R ÉT munkavállalói oldalának elnöke levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy a túlmunka pénzbeli megváltásának eltörlése hátrányosan érinti a rendőröket, nagymértékben növelni fogja a leszereléseket és a rendszerben maradók leterheltségét. Azt szeretnék elérni, hogy 2019 után is maradjon a mostani rendszer. Az FRSZ által nyilvánosságra hozott beszámolóból az is kiderült: a rendőrség hivatásos állománya által teljesített túlszolgálat megváltása 2018. I. félévében 86,66 százalékban pénzben, 13,34 százalékban szabadidőben történt.

Ugyanakkor az FRSZ szerint vannak szolgálati helyek, ahol presszionálják a rendőröket a túlórák lecsúsztatására, tehát, hogy ezt a kompenzációs módozatot válasszák. A májusban távozó országos rendőrfőnök utolsó hivatali idejében is azért lobbizott, hogy jövő év januárjától ne szűnjön meg a rendőrök túlórapénze, de az Index birtokába került előterjesztés állítólag Orbán Viktor kormányfőnél megbukott.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.