Az ügy I. rendű és II. rendű vádlottjai korábban egy budapesti benzinkúton dolgoztak kútkezelőként, munkaviszonyuk azonban 2011. évben megszűnt. Ezután a vádirat szerint a két férfi az ismeretségi körükbe tartozó üzemanyag szállító sofőrökkel együtt elhatározta, hogy haszonszerzés végett, rendszeres jelleggel gázolajat és benzint tulajdonítanak el üzemanyag-szállító teherautókból.

Az I. rendű és II. rendű vádlott feladata volt a szervezés, és a folyamatos kapcsolattartás a sofőrökkel. A sofőrök - az általuk eltulajdonított üzemanyagért kapott részesedés fejében - az üzemanyag szállítás során, útjukat megszakítva az I. rendű illetve II. rendű vádlott által meghatározott helyre hajtottak, ahol az erre a célra rendszeresített csövekkel az üzemanyagot naponta többször leszívták, majd üzemanyag tároló kannákba töltötték.

Ezután az két vádlott az eltulajdonított üzemanyag egy részét saját maga értékesítette, az aktuális kiskereskedelmi árnál kedvezőbb áron, literenként átlagosan 280-310 forintért.

A vád szerint a III. rendű és IV. rendű vádlottak 2014-es évtől kezdődően közreműködtek az eltulajdonított üzemanyag tárolásában és tovább értékesítésében. Az üzemanyag tárolására rejtett, az utcáról nem látható módon kialakított helyet hoztak létre, így az üzemanyagot földbe ásott tartályban, illetve zárt ajtóval védett garázsban tartották, és onnan értékesítették.

A vádlottak a vád szerint 2014 májusa és 2015 áprilisa között a fenti módon legalább 36 ezer liter üzemanyagot tulajdonítottak el. Az ügy V. rendű vádlottja az egyik sofőr, a VI. rendű, VII. rendű és VIII. rendű vádlottak pedig rendőrök, akik a vád szerint az eltulajdonított üzemanyagból rendszeresen vásároltak úgy, hogy tisztában voltak azzal, hogy az üzemanyag bűncselekményből származik.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség öt elkövetőt bűnszervezetben, üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével, az eltulajdonított üzemanyagból vásárló három rendőrt pedig üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntettével vádolja.