Több mint háromszáz betöltetlen rendőrjárőri, járőrvezetői és járőrparancsnoki státusz van Budapesten - derül ki abból a válaszból, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a 24.hu közérdekű adatigénylésére adott. A BRFK kimutatása szerint a kerületekben összesen 1223 ilyen státusz van rendszeresítve, a betöltött álláshelyek száma azonban csak 920, vagyis a teljes létszámhoz 303 dolgozó hiányzik.

A válasz alapján a 25 százalékos létszámhiányt helyettesítésekkel igyekeznek megoldani. Ez azt jelenti, hogy a körzeti megbízottak, a BRFK Rendészeti Szervek Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Főosztályának munkatársai, valamint megerősítő erőként a Készenléti Rendőrség tagjai is rendszeresen ellátnak járőri feladatokat. Mindössze két olyan kerület van - Erzsébetváros és a XVII. kerület, Rákosmente -, ahonnan csak öt járőr hiányzik, és arányosan is a bulinegyednek otthont adó VII. kerületben a legjobb a helyzet: a járőri állások 91 százaléka van betöltve. Ezen kívül még a II. kerületben és Kőbányán éri el a feltöltöttség a 85 százalékot.

Százalékosan nézve a Várnegyedben, azaz az I. kerületben a legrosszabb a helyzet: 28 helyett 17 rendőr látja el a járőrfeladatokat, vagyis 40 százalékos a hiány. Nem sokkal szebb a kép Teréz- és Józsefvárosban (64 százalékos feltöltöttség), a Hegyvidéken és Angyalföldön sem, ezekből a kerületekből a járőrök harmada hiányzik nagyjából. Csak a számokat nézve pedig a VIII. kerületből hiányzik a legtöbb járőr, 33, mivel a 93 státuszból csak 60-at tudnak betölteni.

A cikk szerint a létszámhiánynak elsősorban az alacsony fizetés az oka. A járőrvezetők jelentős részének a fizetése 160-180 ezer forint körül mozog, de akik 15-25 éve vannak a pályán, azok sem visznek haza többet 210-230 ezer forintnál. Egy kezdő járőr 130-145 ezer forint körül keres, ezért sokan szinte azonnal más állást keresnek rendészeti tanulmányaik elvégzése után.