Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint tavaly júniusban még több mint 37 000 rendőr látott el szolgálatot Magyarországon, 2021 júliusa és novembere között azonban több mint 560 rendőr szerelt le, amikor lehetősége adódott ezt megtenni, hiszen a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzetre tekintettel 2020 decembere és 2021 júniusa között nem mondhattak le a hivatásos állomány tagjai. 

Tavaly november óta ismét leszerelési tilalom van érvényben, ezért jelentősen lelassult a leszerelés mértéke, azonban még így is több mint 200-an hagyták el a rendőri pályát az elmúlt fél évben. 

A létszámcsökkenés mellett problémát jelent az is, hogy évről évre csökken a tiszthelyettesi technikumba jelentkezők létszáma: 2014-ben még több mint 3000-en kezdték volna el a képzést, öt évvel később viszont már csak 880-an, és a jelentkezők száma azóta is folyamatosan csökken. Tavaly már csak 592-en kezdték volna el a képzést, idén pedig 460-an. 

A 10 hónapos rendőrjárőr-képzésre jelentkezők száma is radikálisan csökkent. Tavaly még 1280-an végezték volna el a tanfolyamot, idén áprilisban azonban már kevesebb mint 200-an. 

A létszámhiány mellett a leszerelési hullámokat az alacsony fizetések is generálják: egy kezdő járőr még mindig kevesebb, mint 200 ezer forintot keres havonta, és a tiszthelyettesek több évtizedes szolgálat után is gyakran csak nettó 250 ezer forintot visznek haza.