Az óvatlanság, túlzott bizalom még mindig gyakori áldozati magatartás. Az idős emberek korukból, egészségi állapotukból, életmódjukból, szokásaikból, hiszékenységükből adódóan könnyebben megtéveszthetők.

A biztonság pedig nagyon sok esetben óvatosság és odafigyelés kérdése - magyarázta Ernsztné Csáki Melinda rendőr főhadnagy, a Mohácsi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója, a Dunaszekcsői Idősek Napközijén.

A szakember az alábbiakra hívta fel a nyugdíjasok figyelmét:

  • A zsúfolt helyek, bevásárlóközpontok, piacok, tömegközlekedési eszközök, állomások és megállók ideális elkövetési terepet jelentenek a zsebtolvajok számára. Ezeken a helyszíneken különösen figyeljünk az értékeinkre. Vásárláskor soha ne tegyük le táskánkat a pultra vagy a kosár tetejére!
  • Ha tömegközlekedési eszközzel utazunk, akkor a le- és felszálláskor is ügyeljünk csomagjainkra. Azokat soha ne bízzuk ismeretlenekre, ha lehetőségünk van rá, vegyük igénybe a csomagmegőrző szolgáltatást.
  • A vállra akasztható táskánkat mindig tartsuk testünk előtt, vagy szorosan a hónunk alatt, így észrevétlenül senki nem nyúlhat bele. A pénz- és irattárcákat ne a táskák tetején tartsuk, tárolásra pedig a nadrág hátsó zsebek sem nyújtanak kellő biztonságot.
  • Pénzfelvételkor is legyünk óvatosak és körültekintőek, és ha nagyobb összeget veszünk fel, akkor lehetőleg ne menjünk egyedül. A pénzkiadó automata által kiadott bizonylatot vegyük magunkhoz, mert az számos információt tartalmaz a számláról! A bankkártyát, annak PIN kódját, valamint a személyes okmányokat biztonságos helyen tároljuk.
  • A besurranó tolvajok a nyitva hagyott ajtón, ablakon és erkélyajtón jutnak be a lakásba. A kertkaput, lakásajtót akkor is zárjuk kulcsra, ha otthon tartózkodunk, mert így megakadályozhatjuk, hogy idegen jusson be a lakásba.
  • A becsengető idegenekkel kapcsolatban mindig legyünk óvatosak. Előfordul, hogy hivatalos személynek (rendőr, postás, újságos, szerelő, díjbeszedő, mérőóra-leolvasó) adják ki magukat a csalók.