Még kilenc hónapja sincs, hogy bevezették Magyarországon az új rendszámokat, de máris változás lépett életbe, és mint azt a vezess.hu megtudta, gyakorlatilag éves szinten lesz a váltás. 

2022 júliusában kezdték meg az új formátumú, négy betűből és három számból álló rendszámok kiadását Magyarországon, többek között azzal a kikötéssel, hogy az első két karakter kizárólag két magán- vagy két mássalhangzó lehet.

Még korántsem futottak ki az első, AA karakterpárral kezdődő rendszámok, de már el is kezdték tehát nem az AB, hanem az AE kezdetű azonosítók kiadását. Ennek okáról a lap a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt.-nél érdeklődött, és egy, a lényeget megkerülő választ kapott:

az AE kezdőbetűs rendszámok a 2022-ben legyártott AA kezdőbetűs készletek felhasználását követően, 2023 tavaszától "kerülnek kiadásra"

Magyarázatuk szerint ennek azért van jelentősége, mert így az új, illetve a forgalomba helyezett használt gépjárművek esetében vizuálisan is beazonosítható lesz az üzembe helyezés időszaka.

Úgy tűnik tehát, hogy AB, AC, AD kezdetű rendszámok nem is lesznek, hiszen lássuk csak még egyszer: "az első két karakter kizárólag két magán- vagy két mássalhangzó lehet".

Már kint vannak az új, AE-s rendszámok
Már kint vannak az új, AE-s rendszámok
Kép: forum.index.hu

Az állami cég megerősítette azt is, hogy a jelenlegi tervek szerint 2024-ben ismét betűváltás lesz a rendszám második karakterében: jönnek majd az AI kezdetű rendszámok.