A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Kismértékben javul idén az államadósság finanszírozása, a tavalyi 1180 milliárd forinttal szemben most 1165 milliárdot terveztek a költségvetésben, ami még mindig meghaladja a pénzügyi válság évében elköltött 1154 milliárd forintot. A 20 milliárd eurós IMF-EU hitelkeret részbeni lehívása alaposan átalakította a magyar költségvetés adósságszerkezetét, hisz a devizaadósság mértéke 44,6 százalékra emelkedett az előző évi 37,4 százalékról. (A devizabetétekkel korrigált nettó devizaadósság a teljes adósság 41,2 százaléka volt.) A központi költségvetés teljes adóssága a Pénzügyminisztérium december végi adatai szerint elérte a 18 942,9 milliárd forintot, ami 859,2 milliárd forintos növekedést jelent 2008 végéhez képest.

A tavalyi 1180 milliárd forint után a 2010-es költségvetésben 1215 milliárd forintos kamatkiadással számolnak - igaz, ebből ötvenmilliárd forint kamatkockázati tartalékba került -, vagyis annak felhasználásával nem számoltak a költségvetés készítésekor.

A legnagyobb tétel az idei kamatkiadásokon belül a belföldi értékesítésű állampapírok kamatfizetéseit érinti - ezt 580,1 milliárd forintra tervezik a költségvetésben, míg a diszkontkincstárjegyek kamatkiadásaira 157 milliárdot, a lakossági kincstárjegyek kamataira pedig 50,7 milliárdot terveznek.

Az Államadósság Kezelő Központ tegnap jelentette be, hogy a felére, 6-ról 3 százalékpontra csökkentette az inflációkövető papír kamatfelárát, így a következő Prémium Magyar Államkötvény már csak 8,6 százalékot fizet.

A devizakötvények kamatszelvényeire 172,4 milliárd forintot fizet a költségvetés, ezt követi az IMF-EU hitel 50 milliárdos kamatkötelezettsége, illetve az Európai Bizottság által nyújtott hitelrész 47 milliárdos kamatkötelezettsége, így csak az idén 97 milliárd forintot fizet a költségvetés a 2008 októberében felvett hitel után. Az IMF-EB hitel terheit csökkenti két tétel: a bankmentő törvény részeként a hitel egy részét kereskedelmi bankok kapták meg, cserébe ezen cégek várhatóan 28,3 milliárd forintot fizetnek a költségvetésnek és még 3,7 milliárd forintos betéti kamatra is számíthat a kincstár, így az IMF-EU hitel nettó költségei idén 65 milliárd forintra rúgnak.