A hazai háztartások 20 százalékában fával fűtenek, de míg az áram, a gáz és a távhő ára lejtmenetben van, addig a faanyag egyre drágább. A tűzifa esetében az is problémát jelent, hogy nem érvényes rá a rezsicsökkentés. Márpedig ezzel a módszerrel a leginkább az elmaradottabb térségben a rosszabb anyagi helyzetben lévők fűtenek (korrábban erről a Napi.hu is részletesen bemutatott egy tanulmányt.)

Így viszont rengeteg háztartás - és olyan ember, akinek tényleg számítana - maradt ki abból a 12 ezer forintos rezsitámogatásból, amelyet még a választások előtt jelentett be az előző Fidesz-KDNP kormány. Most pedig az RTL Klub Híradó nyomán a hvg.hu arról számol be, hogy a korábban beígért egyszeri utalás helyett az önkormányzatnak kellene szétosztania a tűzifát, de azt is csak a rászorulók kaphatják meg ott, ahol van vezetékes gáz.

A még létező Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az RTL-nek megerősítette, hogy csak szociális alapon osztják ki az ajándékot azokkal, ahol van földgázbekötés.

Pedig korábban azt ígérte Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős egykori kormánybiztos, hogy minden család megkapja a 12 ezer forintos kedvezményt. A tűzifát használókra ezért egyszeri utalással fogják eljuttatni a pénzt a családokhoz.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.