A balesetek közül négy az utóbbi másfél napban történt. A számuk pedig azért ugrott meg - és nőhet még meg -, mert az adventi időszak négy hete alatt kiszáradtak a koszorúk, most már könnyebben lángra kapnak.

Mint mondta, mostantól január közepéig, végéig tart a koszorú- és karácsonyfatüzek időszaka, de a sütés-főzés miatt a lakástüzek fele ezekben a napokban a konyhából indul.

Az ünnepi időszakban mindig megnő a lakástüzek száma két okból is: egyrészt ilyenkor tart a fűtési szezon, másrészt az emberek ilyenkor vannak az otthonaikban.

Fontos rizikófaktorok még a nem megfelelő kémények, füstelvezetők. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a szén-monoxid-mérgezések száma ezek miatt, az öt évvel ezelőtti 192 darab riasztás helyett 2014-ben már 430 esetben kellett intézkednie a tűzoltóknak, 355-en szenvedtek mérgezést és tizenketten vesztették életüket. A kormány az ősszel úgy döntött, hogy megszünteti a kétévenkénti kötelező kéményellenőrzést, ezért a szakmai szervezetek a lakosságot buzdítják megelőzésre és a kéményseprés igénylésére.