Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A jövedéki törvények szerint a magánfőzetés ötvenliteres mennyiségig kedvezményesen adózik, ez 50 fokos pálinkát alapul véve 690 forint literenként - emellett összesen 86 litert tehet ki az a mennyiség, amit egy magánszemély kifőzethet, efölött ugyanis már kereskedelmi mennyiségnek minősül a szesz.
Ha abból indulunk ki, hogy a bérfőzetők nem mentek a kedvezményes mennyiség fölé, akkor nagyjából 13 millió liter, ötven fokra számolt pálinkát főztek ki a bérfőzdékben. A valós mennyiség ennél persze nyilván kevesebb, annál is inkább, mert tavaly év közben emelkedett a jövedéki adó mértéke, ami valószínűleg a tavalyi pálinkatermés jó részét érintette.

A VPOP részletes adatai szerint 2008-ban 8,1 millió liter pálinkát főztek, ezt a mennyiséget mintegy hétszáz főzde produkálta több mint 228 ezer megrendelésből. Egy megrendelő átlagosan 35,5 liter pálinkát vihetett haza. A bérben főzetett pálinka mennyisége és az abból befolyó jövedéki adó 2007 óta folyamatosan nő - akkor fagykár és jégverés is sújtotta a gyümölcsösöket, emiatt igen alacsony a bázis.

Ezt a trendet az adóváltozások sem befolyásolták, a bérfőzési szeszadó mértéke ugyanis ötven fokra vetítve literenként 590 forint volt - ötven literig, afölött pedig 1180 forint. Tavaly júliustól lépett életbe az első emelés, ez ötven literig 627,5, afölött pedig 1225 forint adóterhet jelent. Az adómérték az idén tovább emelkedett: ötven fokra vetítve literenként ugyanis már 690 forintot kell fizetni a bérfőzetésért, afölött pedig 1380 forintot.