Információnk szerint a publikálás leállítását a Pénzügyminisztérium (PM) kérte, mivel véleményük szerint a sajtó sokszor „félreértette” a tájékoztató szövegét, illetve az esedékes sajtótájékoztatók előtt is megjelentek már a PM által bejelenteni kívánt adatok.

Az úgynevezett üvegzsebtörvény rendelkezéseinek megfelelően az adatok egy részét továbbra is közli majd a MÁK, ugyanakkor ezek egységes szerkezetű és szöveges magyarázattal is ellátott publikálására hiába várnak az érdeklődők és a sajtó. További probléma, hogy az új, „üvegzseb”-rendszerben sok esetben a legfrissebb adatok 2004-esek, míg a friss közlemények értelmezését nem segítik táblák, grafikonok, illetve szöveges magyarázatok.

Megkeresésünkre a PM sajtóosztályán közölték: a tájékoztató megszüntetésének hátterében az a szándék áll, hogy csak a szaktárca végezzen kommunikációs tevékenységet az államháztartási adatokkal kapcsolatban. A továbbiakban csak a PM által „egységesítettnek” nevezett rendes havi tájékoztató marad az államháztartási gazdálkodás aktuális folyamatai iránt érdeklődő állampolgárok számára, amelybe ugyanakkor nem veszik át a csak a most megszüntetett kiadványban szereplő információkat. A pénzügyi tárca legújabb lépése feltehetően nem javít a bel- és külföldi elemzők, valamint az Állami Számvevőszék által is sokszor követhetetlennek minősített költségvetési folyamatok átláthatóságán.